Željko Karaula, “Ratni put 105. bjelovarske brigade HV”

Upravo je iz tiska izašla voluminozna knjiga dr. sc. Željka Karaula na oko 500 stranica “Ratni put 105. bjelovarske brigade HV-a” u izdanju Udruge 105. brigade HV uz sufinanciranje Bjelovarsko-bilogorske županije. U knjizi se uz ratni put 105. brigade HV-a prvi put detaljno u historiografiji opisuje pripremanje i obrana bjelovarskog i šireg okolnog područja protiv snaga JNA te 1991. godine.

Izdvajamo iz recenzije dr. sc. Đure Škvorca:

“Monografija ulazi u kategoriju knjiga iz vojne povijesti, a svakako će dobro doći budućim istraživačima rata u zapadnoj i istočnoj Slavoniji, ali i Domovinskog rata u cjelini. Iako sam naslov ne upućuje u to, knjiga osim ratnog puta 105. brigade obrađuje mnogo širu građu. Knjiga započinje općim političkim i vojnim stanjem u Republici Hrvatskoj i općini Bjelovar pred Domovinski rat. Obrađuje narodnosnu strukturu, obrambene pripreme u općini Bjelovar, Čazma i Đurđevac do srpnja 1991. i organiziranje Narodne zaštite. Druga cjelina uvodi nas u glavnu temu knjige, vezanu uz povijest brigade. Odnosi se to na ustrojavanje 105. brigade ZNG. Ostalih sedam cjelina posvećene su ratnom putu brigade, koji je impozantan. Započinje izlaskom „A“ satnije 105. brigade na područje Podravske Slatine u kolovozu 1991., a završava obrambenom operacijom „Fenix“ u kolovozu i rujnu 1995. u istočnoj Hrvatskoj. Kako je brigada ratovala u zapadnoj i istočnoj Slavoniji u najtežim trenucima obrane Republike Hrvatske u jesen i zimu 1991., imala je i teške gubitke. Ovdje svakako treba spomenuti Kusonje u rujnu, boj za Trokut krajem listopada i bitku kod Komletinaca početkom prosinca 1991. Autor iznosi sve pozitivnosti, ali i nedostatke koji su se javljali u brigadi. To daje posebnu vrijednost knjizi. Obrađuje i niže rodovske postrojbe brigade kojima upotpunjuje cjelinu brigade. Svjedočanstva daju posebnu draž i vrijednost knjizi. Popis poginulih i ranjenih pripadnika dovoljno govori koju golgotu je prošla ta brigada. Završni dio knjige posvećen je mirnodopskom djelovanju Udruge 105. brigade.”

Također izdvajamo iz recenzije izv. prof. dr. sc. Ivice Miškulina:

“Poput drugih brigada Hrvatske vojske tijekom 1991., tako i 105. „bjelovarska“ slijedi dobro poznati put. Nastala je uglavnom dobrovoljnim angažmanom hrvatskih patriota s područja općina Bjelovar, Čazma i Đurđevac, da bi ju razvoj događaja na koji nije mogla utjecati, ubrzo uveo u prva borbena djelovanja. Njezin je učinak u tim teškim borbama tijekom druge polovine 1991. bio u skladu s njezinim mogućnostima: tamo gdje je trebala pružiti aktivan otpor agresoru i spriječiti raspad hrvatske obrane, kao primjerice na brojnim ratištima zapadne i istočne Slavonije, to je, usprkos mnogim poteškoćama, uspjela. Tamo gdje je mogla ostvariti pobjedu, poput zauzimanja vojarne u Bjelovaru u jesen 1991., znala je poraziti neprijatelja. Dijelovi 105. „bjelovarske“ naravno nisu uspjeli zaustaviti polagano rastrojstvo hrvatskih snaga na bosansko-posavskom ratištu u drugoj polovini 1992., ali je zato zadovoljstvo zasluženog trijumfa brigada iskusila prilikom oslobađanja zapadne Slavonije u proljeće 1995. Neovisno o mnogim problemima s kojima se suočavao pišući povjesnicu 105. brigade Hrvatske vojske, među kojima zasigurno nije najmanji da mu mjerodavne državne institucije ni na koji način nisu išle na ruku prilikom istraživanja, Karaula je povjereni mu zadatak uspio izvršiti striktno se pridržavajući profesionalnog pristupa. Stoga je njegov učinak cjelovita povjesnica 105. „bjelovarske“, povjesnica temeljena na dostupnoj dokumentarnoj podlozi, njezinoj objektivnoj i nepristranoj analizi, povjesnica pregledno i razumljivo napisana te koja će stoga zasigurno naići na dobar prijem kod zainteresirane stručne i druge javnosti. Karaula je ovom knjigom javnosti donio dobru povjesnicu dobre brigade.”

Odgovori