Mari-Žanin Čalić, “Jugoistočna Evropa: globalna historija”

Nakon njemačkog izvornika „Südosteuropa. Weltgeschichte einer Region“ iz 2016. te engleskog i slovenskog izdanja iz 2019., objavljeno je 2020. bosanskohercegovačko izdanje knjige povjesničarke Marie-Janine Calic pod naslovom “Jugoistočna Evropa: globalna historija”.

Globalna historija jugoistočne Evrope

Udruženje za modernu historiju je objavilo knjigu pod naslovom „Jugoistočna Evopa. Globalna historija“, autorice Mari-Žanin Čalić. Riječ je o knjizi u kojoj se na historiju jednog regiona gleda iz globalno-historijske perspektive i u kojoj se istražuju raznolikost i razne nadregionalne veze koje su tokom povijesti stvarale specifična i zajednička iskustva stanovnika jugoistočne Evrope. U knjizi se istražuje nastanak jugoistične Evrope i promjene koje se odvijaju od antike do današnjih dana. Koje i kakve promjene su se odvijale u jugoističnoj Evropi od Aleksandra Makedonskog do promjene naziva Makedonije u Sjeverna Makedonija? Da li postoji zajednički identitet jugoistočne Evrope? Koliko su globalne promjene uticale na procese u jugoistočnoj Evropi?

O autorici

Mari-Žanin Čalić je profesorka historije istočne i jugoistočne Evrope na Univerzitetu Ludwig Maximilian u Minhenu. Objavila je više knjiga, među kojima se izdvajaju “Socijalna istorija Srbije: 1815-1941. Usporeni napredak u industrijalizaciji”, “Rat i mir u Bosni i Hercegovini”, “Istorija Jugoslavije”. Osim toga, objavila je više članaka i rasprava o temama nacionalizma, političke, društvene i privredne historije jugoistočne Evrope.

Sadržaj i Uvod knjige može se vidjeti Ovdje

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=197


O engleskom i njemačkom izdanju već smo obavještavali na portalu:

Odgovori