Nagrada Ljubici Letinić za radijski dokumentarac “Zametnuta kartografija” o Zagrebu 1941.-1945.

 

U povodu 3. svibnja Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo objavljuje dobitnike godišnjih nagrada HND-a.

 

HND: Elizabeta Gojan novinarka godine, Feđa Klarić dobitnik nagrade za životno djelo

 

(…)

 

5. Nagrada Marija Jurić Zagorka radijsko novinarstvo

Ocjenjivačka skupina za radijsko novinarstvo u sastavu Silvija Šeparović Bushill, predsjednica, Mirjana Žugec Pavičić, zamjenica predsjednice i članovi  Ante Ljubičić, Dragutin Lučić Luce, Milorad Božić odlučila je da nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo za 2015. godinu dobiva

 

Ljubica Letinić

 

To je radio! – zausti svatko tko presluša emisiju “Zametnuta kartografija” i u istom trenu pomisli – ovo bi kod nas svatko morao poslušati. Naročito u trenutku u kojem s najviših visina vlasti ne dolazi jasan i nedvosmislen stav prema vremenu o kojem govori upravo ova emisija iz dokumentarnog ciklusa “Audio.doc”.

Jednosatnim dokumentarcem “Zametnuta kartografija” autorica Ljubica Letinić  radiofonijski rijetko čuveno  uranja u Zagreb u doba od 1941.-1945., u vrijeme rata i vladavine NDH. Zahvaljujući snimkama današnjih pješačkih obilazaka ključnih točaka u Zagrebu toga doba, razgovorom sa svjedokom, piscem i slikarom Josipom Vaništom koji također čita svoje zapise iz toga vremena, te arhivskim materijalom s ondašnjeg Hrvatskog krugovala, slušatelj gotovo sam postaje svjedokom vremena. Tako gotovo vidi tko je i gdje tada bio premlaćen u Zagrebu, gotovo vidi Krležu kako gleda zgradu u kojoj su skupljeni zagrebački Židovi koji su završili u Auschwitzu, kao da vidi kako ilegalci mijenjaju adrese da ih se ne bi uhvatilo, vidi kako ustaše upadaju u stanove gdje su se ovi okupljali i gotovo uživo sluša propagandistički program krugovala.

Ljubica Letinić, autorica i urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, potpisala je brojne radijske dokumentarce i to su uvijek sjajni zvučni događaji, posebno dragocjeni u vrijeme kada s poplavom formatiranih radijskih programa inovativne radijske forme gube svoj prostor. A on, zahvaljujući Trećem programu HR-a, još uvijek, srećom, postoji.

 

(…)

 

Izvor: http://www.hnd.hr/hnd-elizabeta-gojan-novinarka-godine-feda-klaric-dobitnik-nagrade-za-zivotno-djelo

 

 

Hrvatski radio Treći program

Zametnuta kartografija (Zagreb 1941. – 45.)

 

EMITIRANO:
24.02.2016 14:00

UREDNIK:
Ljubica Letinić

PODIJELI:

Bilješke slikarovog sjećanja, koji put kraće od pozdrava, i zametnuta karta ratnog Zagreba na kojoj nailazimo na točke terora, ali i točke otpora.

Sudjeluju: Josip Vaništa, Ivana Hanaček, Vesna Vuković, Josip Jagić, Goran Korov, Lovro Krnić, Stefan Treskanica i Nikša Pavelić.

 

Izvor: http://radio.hrt.hr/treci-program/ep/zametnuta-kartografija-zagreb-1941-45/149974/

 

 

Odgovori