Započela nužna sanacija krovišta i dijela radnih prostora Hrvatskog instituta za povijest

Obaviještavamo sve zainteresirane da su radovi nužne sanacije krovišta i dijela radnih prostora Hrvatskog instituta za povijest (Palača bogoštovlja i nastave, zaštićeno kulturno dobro Z-192) u Opatičkoj ulici 10 započeli u ponedjeljak 29. lipnja 2020. Radovi obuhvaćaju sanaciju krovišta i dijela južnog krila (sobe 39 i 40), a tijekom srpnja sanirat će se sobe u sjevernom krilu (26, 27 i 28) te vijenac zabata na istočnom pročelju (ulaz s Radićeve ulice). Kraj sanacijskih radova predviđa se početkom kolovoza, no moguća su i manja odstupanja od predviđenog hodograma.

Zbog hitnosti nužne sanacije Hrvatski institut za povijest obratio se nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te Ministarstvu kulture Republike Hrvatske 1. lipnja 2020. s molbom da financijski pomognu potrebnu sanaciju Palače u u Opatičkoj 10. Nažalost, do danas nije zaprimljen nikakav službeni odgovor. Nakon što smo 3. lipnja 2020. dobili rješenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode prema kojemu se preporučaju mjere zašite kulturnog dobra, svjesni postojeće situacije, odlučili smo uputiti javni poziv za donacijama kako bi se prikupila sredstva potrebna za nužnu sanaciju Palače Hrvatskog instituta za povijest.

Do sada se je na poziv odazvalo tek nekoliko privatnih osoba čije će novčane donacije pomoći ne samo u nužnoj sanaciji nego i za planiranje cjelovite obnove Palače. Između tih nekoliko donacija, presudna za osiguranje početka radova na nužnoj sanaciji bila je donacija gospodina Marka Franovića (Sydney, Australija), kojemu i ovim putem srdačno zahvaljujemo.

U tom smislu, najavljujemo da je putem prijateljske i stručne suradnje s Hrvatskim restauratorskim zavodom za mjesec rujan 2020. dogovorena i planirana nužna sanacija reprezentativnih prostora Hrvatskog instituta za povijest. Radi se o sanaciji fresko-slika na sjevernom i južnom stubištu, u Pompejanskoj dvorani te sanaciji zidnih oslika i ukrasa Zlatne dvorane.

Izvor: https://www.isp.hr/zapocela-nuzna-sanacija-krovista-i-dijela-radnih-prostora-hrvatskog-instituta-za-povijest/

ZAMOLBA ZA DONACIJAMA

Očuvajmo našu baštinu – obnova palače Hrvatskog instituta za povijest

U potresu 22. ožujka 2020. koji je pogodio Zagreb i okolicu višestruko je oštećena i palača Hrvatskog instituta za povijest koja se nalazi u Opatičkoj ulici broj 10, na Gornjem gradu. Potres nije statički ugrozio palaču, ali su svi reprezentativni i radni prostori pretrpjeli brojna oštećenja te je narušena mehanička otpornost i stabilnost konstruktivnih dijelova palače.

S obzirom na to da se radi o povijesno vrijednim umjetninama i freskama obnova će biti kompleksna i financijski zahtjevna za koju Institut nažalost nema novaca te ovim putem moli sve koji žele i mogu da doniraju za obnovu kako bi ova palača ponovno mogla ponosno predstavljati identitet i nacionalnu baštinu.

Uplatiti možete izravno na račun Instituta kod Hrvatske poštanske banke koristeći sljedeće podatke:
IBAN: HR5123900011100012127
model plaćanja: HR 99
opis plaćanja: Donacija za obnovu
za uplate iz inozemstva: S.W.I.F.T.: HPBZHR2X

Izvor: https://www.isp.hr/

Odgovori