Éric Vuillard, “Dnevni red” (s francuskog preveo Bojan Lalović)

Pripovijest Dnevni red evocira nekoliko skrovitih, ulančanih epizoda koje su se ubrzanim tempom simultano odigravale u miljeu njemačkoga krupnog kapitala i najviših političkih krugova nacističke Njemačke, zatim u sluganskom vodstvu slabašne austrijske republike te u britanskoj državnoj vrhuški, a što je neposredno prethodilo Anschlussu kojim je Hitler u ožujku 1938, uz prešutan pristanak Zapada, prisilno pripojio Austriju. Kao pak refleks i kontrapunkt tih događaja, koji će biti svojevrstan prolog Drugom svjetskom ratu, neke od glavnih protagonista zatječemo na optuženičkoj klupi na poslijeratnom nirnberškom suđenju ratnim zločincima ili pak na groteskan način suočene s vlastitom nečistom savješću.


Nagrađivani francuski pisac znalački se koristi jezikom filmske montaže kako bi oblikovao povijesne dokumente (memoarske spise, sudske transkripte, fotografije i drugu arhivsku građu) kroz slijed upečatljivih epizoda kojima raskrinkava taštinu, licemjerje i krajnju aroganciju ključnih sudionika tih tragičnih događaja. Autorov je rukopis oštar, ironičan i neumoljiv u osudi ljudske malodušnosti, lake predaje demagogiji i nekritičkog promišljanja stvarnosti. Dnevni red znanu i službenu povijest predstavlja u novom i kritičkom svjetlu, pozivajući čitatelja na preispitivanje vlastitih spoznaja i uvriježenih predodžbi.

Godina izdanja: 2020

Broj stranica: 120

KAD SE UJEDINE NACIZAM I KRUPNI KAPITAL

Objavili smo Dnevni red Érica Vuillarda, dobitnika nagrade Goncourt 2017. godine. U groteski koja se odigrava u smiraj Anschlussa na povijesnu se i pripovjednu scenu penju vođe nacističkog pokreta, njemački industrijalci (von Siemens, Krupp…) i još poneki kako bi otplesali vjekovni ples ideologije i kapitala. Pripovijest koja kapitalizam i nacizam prikazuje slikovitije, a samim time i točnije od bilo kojeg udžbenika.

Izvor:

http://disput.hr/shop/dnevni-red/

Odgovori