Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu je u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, a u povodu 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA  #VirusPoricanja #DenialVirus.

Kampanja započinje u sljedećem tjednu, i to od utorka 7. srpnja 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli (Danteov trg 3/1), uz live streaming, i traje do 11. srpnja, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje  zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova.

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u izložbenim prostorima prema programu koji se nalazi u prilogu. 

Svi materijali koji će biti prikazani tijekom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih sudjenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu

Izvor i dodatne informacije:

https://www.documenta.hr/hr/srebrenica-25-zajedno-protiv-virusa-poricanja.html

Odgovori