Robert J. Donia, „Islam pod dvoglavim orlom. Muslimani Bosne i Hercegovine 1878-1914.“

Izdavačka kuća “University Press” iz Sarajeva objavila je knjigu pod naslovom „Islam pod dvoglavim orlom. Muslimani Bosne i Hercegovine 1878-1914.“, autora Roberta J. Donije. U knjizi se raspravlja o položaju bosanskih muslimana u godinama kada se zastava Habsburške dinastije sa dvoglavim orlom lepršala nad Bosnom i Hercegovinom (1878-1918) i kada su bosanski muslimani, po prvi puta, stvorili svoje političke organizacije, koje su izražavale njihove ekonomske, vjerske i političke interese. Osnovnu sadržinu knjige ne čine same političke organizacije, njihovi programi i djelovanje, nego slika jednoga društva iz kojega izrastaju te organizacije. Kako bi uspješno pratio proces političkoga sazrijevanja Bošnjaka, Donija istražuje djelovanje lokalnih muslimanskih elita, prije svega u gradovima Mostaru, Travniku i Sarajevu. Bez obzira što neki naši historičari negiraju općenito postojanje društvenih elita, Donija je apsolutno opravdano muslimansko društvo ovoga vremena promatrao kao strukturirano društvo (elita, seljaštvo i građanski niži sloj), i zasebno izdvojio elitu (koju čine tri podgrupe: vjerski funkcioneri, trgovinski poduzetnici i zemljoposjednici).

Knjiga Roberta Donije “Islam pod Dvoglavim orlom“ je dobro argumentirana historija bosanskih muslimana u vremenu austrougarske vladavine u Bosni. Ona je nezaobilazno djelo u historijskoj nauci, zanimljivo je pisana, a njezin se autor uvrstio u red “jednog od najboljih inozemnih poznavatelja novije historije Bosne i Hercegovine”.

O autoru: Robert J. Donija diplomirao je historiju na Univerzitetu u Michiganu. Naučni je saradnik u Centru za ruske, istočnoeuropske i euroazijske studije i član savjetodavnog vijeća Weiser centra za nove demokracije. Autor je ili koautor više knjiga o Bosni i Hercegovini. Donijine knjige uključuju „Radovan Karadžić: Arhitekt bosanskog genocida“ (2015), „Sarajevo: Biografija grada“ (2006), i „Bosna i Hercegovina: Iznevjerena tradicija“ (s Johnom V. A. Fineom, 1994).

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=170


Donia, Robert J.

Islam pod dvoglavim orlom: Muslimani Bosne i Hercegovine 1878-1914.

Drugo, popravljeno izdanje

Sarajevo: University Press, 2020.




Odgovori