Mira Kolar Dimitrijević proglašena počasnom građankom Grada Križevaca


25. travnja 2016. Goran Generalić


 


– Na mene možete računati i dalje, dok me služe zdravlje i um, jer kad jednom počnete zaboravljati onda je s poviješću gotovo – rekla je nagrađena.


 


Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca, održanoj u povodu Dana grada, počasnom građankom proglašena je Mira Kolar Dimitrijević iz Zagreba.


 Ovo prestižno priznanje dobila je zbog svojih znanstvenih radova na proučavanju povijesti križevačkoga kraja, kojima je pridonijela rasvjetljavanju događaja iz starije i novije povijesti. Također je, stoji u obrazloženju, dala izniman doprinos ne samo na području povijesne znanosti, već i na svekolikoj afirmaciji i promicanju ugleda i položaja Križevaca.


– Kroz Križevce sam samo prolazila putujući na studij iz Koprivnice prema Zagrebu, no za mene su uvijek bili svetinja. Kao povjesničarka sam radila na temama iz cijele Hrvatske, no nekako su uglavnom bile vezane uz ovaj kraj i grad. Kao povjesničar volim Križevce jer su za mene staro, povijesno mjesto i središte šireg zavičaja, još od vremena kad su bili središte županije. Ovdje su ostavili trag mnogi zaslužni za povijest i kulturu. Na mene možete računati i dalje, dok me služe zdravlje i um, jer kad jednom počnete zaboravljati onda je s poviješću gotovo – zaključila je Kolar Dimitrijević, koja je zahvalila u ime svih nagrađenih.


 


Plaketa Grada Križevaca dodijeljena je Udruzi matice umirovljenika i starijih osoba Križevci, a Priznanje Grada Križevaca Ivanu Šimatoviću za promicanje sporta te trgovačkom društvu Hedona za unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom.


 


Zahvalnice Grada Križevaca dodijenjene su Dragutinu Koščeviću (posthumno) za unapređivanje prosvjete, akademiku Franji Tomiću za doprinos znanstveno-istraživačkom radu, poduzeću Motal-mont u povodu pete obljetnice postojanja, Radio Križevcima u povodu 50. obljetnice informiranja javnosti, poduzeću S.C. Metalne konstrukcije u povodu 10. obljetnice rada te tvrtki Trgo-agencija za dugogodišnji rad.


 


Brza cesta daje povijesnu priliku


 


– Sretan sam jer se bližimo otvaranju toliko željene brze ceste! Dodamo li tome šest novih poduzetnika, jednu izgrađenu proizvodu halu i još tri u pripremi, možemo reći da imamo gospodarsku budućnost. Međutim, puno više bi se moglo napraviti da se nadmudrujemo dobrim idejama i prijedlozima, bez podmetanja i kritika. Nažalost, od posljednjeg rođendana, Križevci više nemaju političku priču zajedništva. Zazivam slogu jer samo tako možemo jamčiti razvoj grada koji vuče cijelo ovo potkalničko područje – rekao je između ostaloga gradonačelnik Branko Hrg. Zahvalio je Vladi RH te pozvao resorna ministarstva da adekvatno prate poduzetnike.


 


Župan Darko Koren također je istaknuo značaj skorog završetka “famozne” brze ceste do Križevaca.


– Mislim da ne postoji važniji događaj za grad i šire područje, jer upravo će brza cesta biti poticaj za sve buduće projekte na ovome prostoru – dodao je.


 


Svečanoj sjednici nazočio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader sa suradnicima, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak, ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, zamjenica koprivničke gradonačelnice Melita Samoborec te dožupani Darko Sobota i Ivan Pal.


 


Čestitku Križevcima poslala je, između ostalih, i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.


 


Izvor: http://epodravina.hr/mira-kolar-dimitrijevic-proglasena-pocasnom-gradankom-grada-krizevaca/


 



 


Svečano proslavljen Dan grada Križevaca


 


25. travnja 2016. Križevci  


 


 


Na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Križevaca, prigodom 764. rođendana grada, u ponedjeljak su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama.


 


Počasnom Križevčankom proglašena je prof. dr. Mira Kolar Dimitrijević iz Zagreba, znanstvenica koja je svojim proučavanjem povijesti križevačkog kraja pridonijela rasvjetljavanju događaja iz starije i novije povijesti te doprinijela promicanju ugleda grada.


 


Plaketa grada dodijeljena je Udruzi umirovljenika i starijih osoba, a priznanja Ivanu Šimatoviću i trgovačkom društvu Hedona koje zapošljava osobe s invaliditetom.


 


Zahvalnice gradonačelnika dodijeljene su akademiku Franjo Tomiću, tvrtkama Metal Mont, S.C. Metalne konstrukcije, Trgo Agencija i Radiju Križevci te posmrtno Dragutinu Koščeviću.


 


U prigodnom obraćanju gradonačelnik Hrg nije govorio o realiziranim projektima u proteklih godinu dana, već je izrazio nadu da će se što prije otvoriti brza cesta do Križevaca te izgraditi Razvojni centar i Tehnološki park na prostoru bivše vojarne. Koprivničko-križevački župan Darko Koren je rekao kako su u njemu pomiješani osjećaji domaćina i gosta. “Puno je napravljeno u proteklih dvadesetak godina u Križevcima”, rekao je Koren. Dodao je u šali kako se vjerojatno svega najbolje sjeća jedino križevački dogradonačelnik Ivan Vuk.


 


Svečanoj sjednici nazočili su brojni zamjenici ministara, saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici i prijatelji Križevaca, a posebne čestitke povodom 764. rođendana Grada Križevaca uputio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.


 


U glazbenom programu nastupila je operna sopranistica Barbara Othman.


 


Izvor: http://prigorski.hr/svecano-proslavljen-dan-grada-krizevaca/


Odgovori