Izložba “Škola u prošlosti”


Muzej grada Trogira


 


mjesto održavanja: Muzej grada Trogira, Gradska vrata 4, Trogir


datum početka/završetka: 25.04.2016. / 30.04.2016.


otvorenje: 19 sati


organizator: Muzej grada Trogira, Osnovna škola Petra Berislavića, Srednja škola Ivana Lucića


 


 


Na otvaranju izložbe sudjelovat će klapa Osnovne škole Petra Berislavića pod vodstvom nastavnice Ivane Milin Pućo, prigodan skeč izvest će učenici  Srednje škole Ivana Lucića – Josipa Vukić, Marija Mladar, Kristina Divković i Marino Jakus, a nastupit će i Sara Zeko na klavijaturama te Marino Jakus na saksofonu.


 


Iz deplijana izdavajamo…


 


 O IZLOŽBI


 


 Izložba „Škola u prošlosti“ nastala je kao rezultat suradnje dviju trogirskih škola – Osnovne škole Petra Berislavića i Srednje škole Ivana Lucića.


 


 Potaknuti rečenicom „Nije tako bilo u naše vrime.“, koju gotovo svakodnevno slušaju od svojih ukućana, učiteljica, nastavnica i nastavnika, profesora i profesorica,… učenici su razvili ideju da istraže i izložbom prikažu „Kako je bilo u to vrime.“.


Predmete koji će biti izloženi na izložbi prikupili su sami učenici. To su mahom predmeti njihovih djedova i baka, roditelja, susjeda, prijatelja… Uz nekoliko predmeta sa samog početka i samog kraja 20. stoljeća, najviše je onih iz 60-ih i 70-ih godina. Upravo su mehanički predmeti iz 70-ih najzanimljiviji – naime, tada je započela modernizacija školstva koja je vodila do školstva kakvog imamo danas.


 Cilj je ove izložbe približiti učenicima školovanje njihovih roditelja, baka i djedova,  potaknuti ih na istraživanje kroz koje će razviti interes za razvoj škole kroz povijest te na taj način obogatiti slobodno vrijeme i izvannastavne aktivnosti učenika.


 


Jelena Coce, OŠ Petra Berislavića


 Nikolina Vukman, SŠ Ivana Lucića


 


O ŠKOLI U PROŠLOSTI


 


 Da ste kojim slučajem pohađali školu prije stotinjak godina, i da niste bili baš dobar učenik, vaš bi imenik krasile ocijene slab (2) ili rđav (1). Da ste pak pohađali školu 1900. godine – jedinica bi vam bila najbolja ocjena, a petica najgora. Da ste rođeni 30-ih i pohađali školu 40-ih dobivali biste ocjene od 5 do 10!


 Kada biste ušli u učionicu iz prošlosti u njoj bi vas osim školske ploče i klupe čekale i pločice za pisanje, računaljke ili abakusi, a vaš bi školski pribor tada činila školska torba, pernica, gumica za brisanje, pero, pločica od škriljevca sa mokrom spužvicom, suhom krpicom i olovkom…


 Da ste živjeli ranije, pohađali biste ili javnu žensku ili javnu mušku školu, možda biste bili plemić, a možda građanin pa bi ovisno o tome pohađali školu za jedne ili druge…  Da ste se rodili prije 11 stoljeća možda i ne biste išli u školu, ili biste pohađali samostansku ili katedralnu školu. Da ste primjerice živjeli u Trogiru 1827. godine i išli u školu, bili biste jedan od 79 učenika koji to čini, od ukupno njih 349 koji bi to trebali!


 Kada biste se vratili u školu iz prošlosti i zastali u 19. stoljeću školski predmeti bili bi vam Krasopis, Risanje, Ručni rad, Mjerstveno oblikoslovlje, Prirodopis, Poljodjelstvo, … a od onih koje učimo i danas tu su „Naukovni jezik“, „Drugi jezik“, Vjeronauk, Povijest i Zemljopis.  U  Trogiru je tada postojao i Kolegij sv. Lazara u kojem se učilo Govorništvo, Pjesništvo, Dalmatinska povijest.


 No, učenici ste u 21. stoljeću, zato imate mogućnost uzeti svoje tablete, laptope, pametne telefone, … spojiti se na internet, otići na adresu https://issuu.com/muzejgradatrogira i saznati još više zanimljivosti o školi u prošlosti i školama u Trogiru u prošlosti unutar e-izdanja „Jesenski škafetini Muzeja grada Trogira, broj 1“ kojemu je tema, kao i ovoj izložbi – upravo škola u prošlosti.


 


Maja Maljković, Muzej grada Trogira


 


Više informacija na: http://muzejgradatrogira.blogspot.hr/2016/04/skola-u-proslosti-izlozba-u-atriju.html



 


https://www.facebook.com/muzejgradatrogira


 


Izvor: http://www.mdc.hr/


Odgovori