Danijela Lugarić Vukas, “Izleti u Drugo (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi)”

“Posebna su vrijednost analize koje kontekstualno uokviruju kulturne tekstove u zbivanjima koja se opiru jezičnoj simbolizaciji (Drugi svjetski rat, Gulag), osvjetljujući u njima lokalne (mitske, klasne i rodne) specifičnosti, ali i neke opće (globalne) tendencije. Kao što se ističe i u nacrtu Uvoda, knjiga pokazuje da se ruska i sovjetska kulturna povijest, promatrana iz zacrtanih vizura, nipošto ne može promatrati kroz linearnu, uzročno-posljedičnu logiku razvoja. Logika ruskog i sovjetskog prije je logika amalgama: niz prekida, procjepa, nedosljednosti i “slučajnosti”, što aktualizira poznato objašnjenje logike povijesnoga razvoja ruskog formalista Jurija Tynjanova u formi “konjićeva skoka”.”

 

 

IZLETI U DRUGO: (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi)

Autorica: Danijela Lugarić Vukas

ISBN: 978-953-175-694-5

Izdavač: Hrvatska sveučilišna naklada, Filozofski fakultet

Godina izdavanja: 2019

Opće informacije: Meki uvez, 233 str.

 

IZLETI U DRUGO Danijele Lugarić Vukas (234 str) bavi se različitim tekstovima ruske i sovjetske kulture (pod pojmom «tekst» autorica podrazumijeva i visokoumjetničke, ali i popularno-kulturne pojave), od kojih dio promatra samostalno, a dio u poredbenoj perspektivi (poglavlja o «prozi u trapericama» i Gulagu). Tekstovima o kulturi pristupa se kroz intrigantne i u suvremenoj domaćoj humanistici podzastupljene kategorije mita, klase i roda, koji se ne promatraju kao odvojene kategorije znanja i svijesti, nego u međuovisnosti. Gotovo sve analize, kako se navodi i u nacrtu Uvoda, pokazuju da su klasne artikulacije značenja ovisne o rodnim, a neke i da mitsko kapilarno premrežuje klasno i rodno polje ruske i (post)sovjetske kulture. Tumačenja kulture u knjizi Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi) svjež je, nov i aktualan (usklađen sa strujanjima u suvremenoj humanistici i društvenim znanostima) uvid u rusku i sovjetsku kulturnu proizvodnju.

Posebna su vrijednost analize koje kontekstualno uokviruju kulturne tekstove u zbivanjima koja se opiru jezičnoj simbolizaciji (Drugi svjetski rat, Gulag), osvjetljujući u njima lokalne (mitske, klasne i rodne) specifičnosti, ali i neke opće (globalne) tendencije. Kao što se ističe i u nacrtu Uvoda, knjiga pokazuje da se ruska i sovjetska kulturna povijest, promatrana iz zacrtanih vizura, nipošto ne može promatrati kroz linearnu, uzročno-posljedičnu logiku razvoja. Logika ruskog i sovjetskog prije je logika amalgama: niz prekida, procjepa, nedosljednosti i “slučajnosti”, što aktualizira poznato objašnjenje logike povijesnoga razvoja ruskog formalista Jurija Tynjanova u formi “konjićeva skoka”.

Unatoč tomu što nakana knjige nije bila prikazati sve tendencije u ruskoj i sovjetskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi, nego upravo one njihove kritične momente u kojima su pukotine, prijelomi, liminalnost, prijelaznost i “slučajnosti” najvidljiviji, analize su ipak uspjele pokazati – odabirom dobrih primjera – gotovo sva ključna strujanja u umjetnosti i popularnoj kulturi ruske i sovjetske novije kulture.

Knjiga će biti zanimljiva svima koji se bave sovjetskom / ruskom kulturom, (post)socijalizmom; rodnim studijima; mitopoetikom; materijalnim uvjetima književnih i kulturnih praksi. Osim filolozima, knjiga može biti zanimljiva i zainteresiranima za interdisciplinarni pristup kulturi, povjesničarima, filozofima, politolozima, sociolozima, kulturnim antropolozima i etnolozima.

 

Izvor: https://www.hsn.hr/product/451/izleti-u-drugo-rasprave-o-ruskoj-knjizevnosti-filmu-i-popularnoj-kulturi

 

 

FF Open Press – izdanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu u otvorenom pristupu

Izleti u Drugo: mit, klasa i rod (rasprave o ruskoj književnosti, filmu i popularnoj kulturi)

https://openbooks.ffzg.unizg.hr/index.php/FFpress/catalog/book/48

 

 

 

Odgovori