Brown bag seminar – „Povijest je važna: Razvoj i institucionalna nepromjenjivost habsburške Vojne krajine u Hrvatskoj”

Pozivamo vas na 26. i ujedno 1. online Brown bag seminar koji će se održati u četvrtak 21.5.2020. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu početkom u 14:00 sati via Google Meet aplikacije. Ciklus Brown bag seminara svojim izlaganjem nastavit će Marina Tkalec, Ekonomski institut Zagreb, koja će prezentirati rad „Povijest je važna: Razvoj i institucionalna nepromjenjivost habsburške Vojne krajine u Hrvatskoj“. Da biste se pridružili videosastanku, kliknite na ovaj link: https://meet.google.com/ndy-sipw-vdo

Kratki sažetak izlaganja:
U ovom radu istražujemo učinak davno nestale habsburške Vojne krajine na moderne institucije u Hrvatskoj. Koristimo tri vala istraživanja života u tranziciji i dizajn geografske regresije diskontinuiteta kako bismo identificirali uzročni mehanizam između povijesnih institucija i modernih stavova prema povjerenju i korupciji. Nalazimo da su područja bivše Vojne krajine nerazvijena i siromašnija s lošijim pokazateljima ekonomske učinkovitosti u odnosu na ostatak zemlje. Naši rezultati upućuju na to da ispitanici koji žive na bivšem području Vojne krajine imaju nižu razinu međuljudskog povjerenja, višu razinu povjerenja u javne organe vlasti, ali također smatraju da češće treba podmićivati te institucije kada s njima dođu u doticaj.

Marina Tkalec je viši znanstveni suradnik na Ekonomskom institutu, Zagreb, gdje je zaposlena od 2009. godine i vanjski suradnik Katedre za ekonomsku teoriju EFZG. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani 2013. na temi iz monetarne ekonomije europskih posttranzicijskih zemalja. Objavila je više od 20 znanstvenih radova te sudjelovala na većem broju znanstveno-kompetitivnih projekata u zemlji i inozemstvu. Područja interesa su joj međunarodna ekonomija, primijenjena ekonometrija, rast i razvoj te ekonomska povijest. Rad koji će prezentirati rezultat je istraživanja kojeg je provodila tijekom 2018. i 2019. godine kada je bila gostujući istraživač pri London School of Economics and Political Science Centre for Research on South Eastern Europe.

Opis koncepta Brown bag seminara:
Brown bag seminar (BBS) predstavlja neformalnu radionicu u trajanju od sat vremena s ciljem prezentiranja istraživanja u različitim fazama izrade (ideje, zaokruženi teorijski okvir, provedena empirijska istraživanja, itd.), promicanja diskusije i stvaranja stimulativnog okruženja usmjerenog konstruktivnoj raspravi između izlagačice/-a i preostalih sudionika seminara. Osnovna ideja BBS-a jest stvoriti platformu na kojoj će, minimalno jednom mjesečno, zaposlenici EFZG-a i njihovi gosti dobiti priliku prezentirati ideje i članke na kojima rade u sklopu svog znanstveno-istraživačkog rada. Pozivamo vas da se odazovete i pomognete svojim konstruktivnim komentarima izlagačicama/-ima, te sami izložite teme na kojim trenutno radite, neobjavljene radove ili prezentirate istraživačke ideje o kojima razmišljate. Zamišljeno je da prezentacije (na engleskom ili na hrvatskom jeziku – zavisno od preferencija izlagačice/-a) traju 30-40 min, nakon čega slijedi diskusija.

 

Izvor: https://www.efzg.unizg.hr/istrazivacki-rad-15/brown-bag-seminar-42811/najava-brown-bag-seminara/42813

 

Odgovori