Heinz-Dieter Heimann, „Habzburzi. Dinastija i carstva“

Nakladnička kuća Akademska knjiga iz Novog Sada objavila je 2020. godine srpsko izdanje knjige Heinza-Dietera Heimanna „Habzburzi. Dinastija i carstva“ (214 str.) u prijevodu povjesničara Mihaela Antolovića.

 

 

Habzburzi

Dinastija i carstva

 

Počeci porodice Habzburg sežu hiljadu godina u prošlost. Doduše, u 11. veku čak ni najodvažniji članovi porodice tog grofovskog roda nisu mogli sanjati da će njihovi potomci jednom vladati svetskim carstvom. O tome kako se odvijao uspon ove porodice, čiji se uspesi nisu zasnivali samo na veštoj bračnoj politici, na informativan i opšterazumljiv način govori ova knjiga. Pri tome, predstavljene su veoma različite vladarske ličnosti, poput cara Fridriha III i Karla V, baš kao i Marija Terezija i legendarna Sisi. Povezani s istorijom dinastije, istovremeno su, u osnovnim crtama, prikazani glavni događaji evropske istorije tokom dugog razdoblja vladavine Habzburga kao što su reformacija, Bečki kongres i propast dvojne monarhije Austro-Ugarske.

 

Profesor Hajnc-Diter Hajman predavao je istoriju srednjeg veka na Univerzitetu u Potsdamu. Glavna područja njegovog rada jesu istorija nemačkog i evropskog ustavnog prava i kulturna istorija.

 

Hajnc-Diter Hajman (Heinz-Dieter Heimann, 1949), nemački istoričar, specijalizovao se za srednjovekovnu istoriju. Studije nemačkog jezika i istorije završio je na Rurskom univerzitetu u Bohumu 1977. godine. Kao istraživač saradnik Ferdinanda Zajbta (Ferdinand Seibt) na Katedri za srednjovekovnu istoriju Rurskog univerziteta u Bohumu, odbranio je disertaciju „Između Češke i  Burgundije. O odnosu Istok–Zapad unutar teritorijalnog sistema Nemačkog carstva u 15. veku”.  Nakon habilitacije (1988), naredne godine izabran je za privatnog docenta na Katedri za srednjovekovnu istoriju Rurskog univerziteta u Bohumu. Od 1994. do 2015. bio je profesor srednjovekovne istorije na Univerzitetu u Potsdamu, odakle je otišao u penziju 2015. godine. Hajman je član upravnog odbora Istorijske komisije Brandenburga (od 2002), član Istorijske komisije za Vestfaliju (od 2003), kao i predsednik Savetodavnog odbora u Muzeju za crkvenu i kulturnu istoriju Brandenburga u srednjem veku (od 2003).

 

Izvor: https://akademskaknjiga.com/katalog/habzburzi-dinastija-i-carstva/

 

 

Die Habsburger

Dynastie und Kaiserreiche

https://www.chbeck.de/heimann-dieter-habsburger/product/18281

 

 

Odgovori