Povcast – “Justinijanova kuga: katastrofa i kolaps država?”

Povcast – portal za popularizaciju i reprezentaciju tekućih i recentnih saznanja iz humanističkih znanosti objavio je koncem 2019. tekst Josipa Vdovića koji je predstavio članak o tzv. Justinijanskoj kugi iz 6. stoljeća „Rejecting Catastrophe: the Case of the Justinianic Plague” (Past & Present, 2019).

 

Justinijanova kuga: katastrofa i kolaps država?

Josip Vdović

05/11/2019

 

Tradicionalno viđenje

 

Kako promatrati epidemije u prošlosti? Odmah se pomišlja na izvore, one u knjigama, na kamenim spomenicima. Što ako to nije dovoljno? Tada je potrebno prionuti interdisciplinarnosti, suradnji među znanostima. Što ako to još uvijek nije dovoljno? U tom slučaju nastaju nagađanja, koja znaju završiti lošim pretpostavkama. Upravo o toj problematici progovaraju Lee Mordechai i Merle Eisenberg u zajedničkom članku Rejecting Catastrophe: the Case of the Justinianic Plague.

 

Uzimajući za primjer tzv. Justinijansku kugu (s vrhuncem 540.-542.), tvrde da zagovaratelji maksimalističke teorije koriste nedovoljno razrađene dokaze kako bi ustvrdili da je kuga imala katastrofalan učinak na cjelokupno društveno-političko stanje u Bizantu. Mordechai i Eisenberg žele tome stati na kraj. Njihovo je viđenje da je to “napuhano” pod utjecajem moderne filmske industrije, koja voli proizvoditi filmove katastrofe. Spominju i usporedbu s Velikom kugom iz polovice 14. st., za koju isto tako navode kako su brojevi preminulih “napuhani” budući da novije metode istraživanja i preispitivanje izvora daju naslutiti manje brojke.

 

Cijeli tekst dostupan je na poveznici:

https://povcast.hr/justinijanova-kuga/

 

 

 

Odgovori