Meelis Friedenthal, “Pčele”

“Povijesna književna fikcija s daškom mračnijih, natprirodnih sila — napisana takvim stilom da vas obuzima i preplavljuje vaš um. Divan prikaz kako znanstvena volja nadvladava praznovjerje, pri čemu se Friedenthal koristi stvarnim povijesnim događajima kako bi pojačao svoju priču.”

 

 

Meelis Friedenthal

Pčele

 

Jezik izvornika: estonski

Prijevod: Snježana Husić

Broj stranica: 256

Datum izdanja: siječanj 2019.

Naslov izvornika: Mesilased

 

Nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima morao pobjeći sa sveučilišta u Leidenu, mladić Laurentius kreće u estonski grad Dorpat da nastavi studirati. Jedina pratnja na dalekom putovanju kroz kišovite sjeverne predjele njegova je šarena papiga Clodia, koja ga nesretnim spletom okolnosti napušta. Kad stigne u Dorpat, vjerovanja u vještice i vrbin-kralja kojima su Estonci obuzeti bude u Laurentiusu mutna, no jeziva sjećanja. Protiv melankolije se bori na različite načine, i vrbovom korom i puštanjem krvi, no tek će mu tajnovita crnokosa posjetiteljica vratiti želju za životom. Pčele Meelisa Friedenthala sjajan je roman smješten u Estoniju iz 17. stoljeća. Pomalo bajkovit, pomalo mističan, ovaj roman od kojeg vas prolaze trnci nesumnjivo je sjajna prilika za upoznavanje s estonskom književnošću i jednim od njezinih najistaknutijih suvremenih pisaca.

 

“Poetično i uzbudljivo.” – Huffington Post

 

“Napisano divnim i profinjenim jezikom… Veliki užitak čitanja.” – ELM (Estonian Literary Magazine)

 

“Povijesna književna fikcija s daškom mračnijih, natprirodnih sila — napisana takvim stilom da vas obuzima i preplavljuje vaš um. Divan prikaz kako znanstvena volja nadvladava praznovjerje, pri čemu se Friedenthal koristi stvarnim povijesnim događajima kako bi pojačao svoju priču.” – Raul Chapa, BookPeople

 

“I učeno i poetično.” – Kirkus Reviews

 

https://fraktura.hr/pcele.html

 

 

Odgovori