„Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju”: „Franci u Panoniji i ustanak kneza Ljudevita“

Drugi „Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ održat će se u Teacher’s Pubu na Savskoj cesti 76 u Zagrebu u četvrtak 23. siječnja 2020. od 19 do 21 sata. Gostujući govornici su arheolozi i povjesničari, sveučilišni nastavnici dr. sc. Hrvoje Gračanin i dr. sc. Krešimir Filipec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Goran Bilogrivić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

 

 

Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju

 

Dugo očekivana druga tema u seriji događaja „Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ glasi „Franci u Panoniji i ustanak kneza Ljudevita“. Gostujući govornici su arheolozi i povjesničari, sveučilišni nastavnici dr. sc. Hrvoje Gračanin i dr. sc. Krešimir Filipec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dr. sc. Goran Bilogrivić s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Navedeni znanstvenici su stručnjaci za rani srednji vijek kojima važan dio znanstvenog rada predstavlja upravo proučavanje vremena uspostave franačke vlasti na panonskom prostoru i njegovom okruženju. U tom smislu, profesori Gračanin i Filipec autori su prvih pravih sinteza ranosrednjovjekovne povijesti prostora današnje kontinentalne Hrvatske, a docent Bilogrivić sudjelovao je u arheološkim istraživanjima na lokalitetu Brekinjova kosa, koja bacaju novo svjetlo na proces uspostave novih društveno-političkih struktura pod franačkim vrhovništvom.

 

Krajem 8. stoljeća Franačko Kraljevstvo na vrhuncu svoje moći dosiže prostor Panonske nizine te nakon dugog i krvavog rata s Avarima uspostavlja vlast nad njime. To je značilo dramatične promjene za slavensko stanovništvo današnje kontinentalne Hrvatske. Franci s jedne strane ovo područje uključuju u svoj seniorsko-vazalski sustav, sasvim drugačiji od društvenog uređenja kakvo je vladalo u Avarskom Kaganatu, i u tom smislu traže pouzdane ljude na koje se mogu osloniti da će novozauzetim područjem vladati u skladu s franačkom politikom, a s druge strane pristupaju obnovi svoje službene vjere – kršćanstva, koja je na panonskom prostoru tijekom avarske vlasti uvelike zamrla. Osim toga, prodrijevši ovako daleko na istok Franci dolaze u doticaj s novim moćnim imperijalnim suparnikom – Bugarima. U nastojanju da organiziraju ovaj prostor s obzirom na sve te okolnosti, Franci povjeravaju vlast nad jednim dijelom Panonije izvjesnom Ljudevitu, koji će, međutim, protiv Franaka pokrenuti jedan od najvećih ratova koje su oni ikada vodili.

 

Dr. sc. Goran Bilogrivić za početak će kao uvod u temu u svom izlaganju pod naslovom “Nove društvene strukture na jugoistočnom obodu Franačkoga Carstva početkom 9. stoljeća” prikazati društvene uvjete koje su Franci uspostavili na širem prostoru savsko-dravskoga međurječja i prenijeti što o tome govore nova istraživanja na Brekinjovoj kosi. Zatim će dr. sc. Hrvoje Gračanin u svom izlaganju naslova “Franačka strategija u Panoniji i percepcija Ljudevitova ustanka” izložiti šire geopolitičke okolnosti na franačkom istoku. Najzad će dr. sc. u svom izlaganju na temu “Promjena kulture panonskih Slavena pod utjecajem franačke vlasti” dr. sc. iznijeti koje je dublje promjene izvan sfere visoke politike donio dolazak franačke vlasti na ovo područje. Nakon svakoga izlaganja, članovi publike imat će priliku izraziti svoja mišljenja i postaviti pitanja kroz moderiranu raspravu s našim govornicima i drugim članovima publike.

 

=====

 

Drugi „Intermediaevalis – ugodni razgovori o srednjovjekovlju“ održat će se u Teacher’s Pubu na Savskoj cesti 76 u Zagrebu u četvrtak 23. siječnja od 19 do 21 sata, nakon čega će uslijediti neformalno druženje na koje vas svakako pozivamo ostati.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://www.facebook.com/events/211877793177424/

 

https://www.facebook.com/Intermediaevalis/

 

https://www.facebook.com/UdrugaGromovnik/

 

https://www.facebook.com/hrvatsko.kraljevsko.vijece/

 

 

 

Odgovori