Henry David Thoreau, “Walden: Život u šumi”

Nakladnik Planetopija u prijevodu Suzane Szabo objavio je 2019. još jedno hrvatsko izdanje poznate knjige “Walden: Život u šumi” Henryja Davida Thoreaua koji je naprimjer 1846. završio u zatvoru odbivši platiti porez zbog protivljenja ratu Sjedinjenih Američkih Država sa Meksikom i ropstva.

 

Walden: Život u šumi

 

Henry David Thoreau, esejist, pjesnik, filozof i predani abolicionist iz Nove Engleske rođen je 1817. godine u mjestu Concord u Massachusettsu. Iako je uspješno završio studij latinskog, grčkog i njemačkog jezika pri Sveučilištu Harvard, nije odabrao profesionalnu karijeru, nego je odlučio sačuvati svoju slobodu i posvetiti se stjecanju iskustava onkraj materijalnoga svijeta u potrazi za duhovnim uvidima i autentičnosti. Thoreau je idealizam toga vremena prilagodio svom temperamentu, usmjerivši svoj fokus više na prirodu.

 

“Walden: Život u šumi” je kultni klasik koji u vremenu katastrofične ekološke krize i društvenih problema donosi nenadanu inspiraciju, ali i pouku iz 19. stoljeća od kojeg se i nismo tako značajno odmakli kako to ponekad mislimo. Thoreau se povukao 1845. u šumu kraj jezera Walden u Novoj Engleskoj gdje je nešto više od dvije godine živio u kolibi koju je sam izgradio. U želji da se udalji od civiliziranog društvenog života u kojemu su ljudi živjeli u tihom očaju, lišeni slobode, otuđeni od autentičnog življenja i bez prilike da dožive dublje duhovne uvide te otkriju istinske vlastite potrebe, Thoreau nam svojim revolucionarnim eksperimentom pokazuje kako je moguće živjeti duhovno ispunjen, budan i slobodan. Njegovi eseji o samoodrživosti, samodostatnosti, autonomiji, svjesnosti, ekologiji, ali i svakodnevnom životu, svojevrsni su manifest koji nas i danas poziva na buđenje i promjenu.

 

Izvori i dodatne informacije:

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/drama/walden

https://citajknjigu.com/walden-ili-zivot-u-sumi-henry-david-thoreau-kultna-knjiga-o-zivotu-u-skladu-s-prirodom/

 

 

Odgovori