Istraživanje “općeg (ne)zadovoljstva među voditeljima istraživačkih i uspostavnih istraživačkih projekata HRZZ-a”

Provedeno je istraživanje u kojem se nekoliko voditelja projekata Hrvatske zaklade za znanost žali da “sustav, koji je osmišljen da bude podrška znanstvenicima, čini upravo suprotno – sputava ih u njihovu radu”. Spominje se pritom “osjećaj bespomoćnosti naspram birokratskog djelovanja Zaklade” koje “karakterizira kibernetičko zlostavljanje od strane bezlične birokracije”. Više o istraživanju u nastavku, kao i reakciji Hrvatske zaklade za znanost.

 

 

Srednja.hr

 

Istraživanje dokazalo: Hrvatska birokracija zlostavlja znanstvenike, osjećaju se frustrirano

Frustrirano, bespomoćno i nezadovoljno – tako se osjećaju voditelji projekata Hrvatske zaklade za znanost. Pokazalo je to istraživanje Violence Research Laba. Razgovarali smo s nekoliko voditelja Zakladinih projekata koji se žale da sustav, koji je osmišljen da bude podrška znanstvenicima, čini upravo suprotno – sputava ih u njihovu radu. Primjerice, za jednog doktoranda moraju s čak deset papira mjesečno dokazivati da su mu isplatili plaću te na svakom od tih papira prije skeniranja navesti podatke o projektu, a papire im vraćaju i jer ‘pečat nije dovoljno vidljiv’. Zaklada nema telefonski broj, no mogu joj se obratiti mejlom – s kojeg dobivaju anonimne odgovore.

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://www.srednja.hr/faks/istrazivanje-dokazalo-hrvatska-birokracija-zlostavlja-znanstvenike-osjecaju-se-frustrirano/

 

 

Violence Research Lab

 

‘Cyber bullying by faceless bureaucracy’ u domeni nacionalnog financiranja znanosti

U razdoblju od 02. do 06.12.2019. godine, Violence Research Lab proveo je on-line anketiranje o ‘cyber bullying by faceless bureaucracy’ u domeni nacionalnog financiranja znanosti među aktualnim i bivšim voditeljima HRZZ projekata.

U fokusu ove eksplorativne studije su iskustva voditelja HRZZ projekata sa Zakladom, prvenstveno vezano uz njihov osjećaj bespomoćnosti naspram birokratskog djelovanja Zaklade, a što karakterizira kibernetičko zlostavljanje od strane bezlične birokracije.

https://www.violence-lab.eu/news/cyber-bullying-by-faceless-bureaucracy-u-domeni-nacionalnog-financiranja-znanosti/

 

Anketa o kibernetičkom zlostavljanju od strane bezlične birokracije

U razdoblju od 02.12.2019. godine, Violence Research Lab provodi anketiranje o ‘faceless bureaucracy’ u kontekstu ‘cyber harassment’ u domeni nacionalnog financiranja znanosti među aktualnim i bivšim voditeljima HRZZ znanstvenih projekata.

Birokratska interpretacija Zaklade o tome što je, a što nije kibernetičko zlostavljanje, odnosno što u sklopu projekta smijemo ili ne smijemo istraživati, je POKUŠAJ BIROKRATSKE CENZURE i POTPUNO NEPRIHVATLJIVO OGRANIČAVANJE SLOBODE I AUTONOMIJE ZNANSTVENOG STVARALAŠTVA. Postavljanje javne obavijesti na službenim stranicama Zaklade je difamacija ugovorenog projekta i istraživačkog rada projektnog tima Violence Research Laba.

https://www.violence-lab.eu/news/anketa-o-faceless-bureaucracy-u-kontekstu-cyber-harassment/

 

 

Hrvatska zaklada za znanost

 

Obavijest vezana uz anketiranje koje provodi Laboratorij za istraživanje nasilja

 

Na mrežnim stranicama Laboratorija za istraživanje nasilja objavljena je obavijest o provođenju ankete na temu „bezlične birokracije“ i „kibernetičkog zlostavljanja“ vezano uz „financiranje znanosti među aktualnim i bivšim voditeljima HRZZ znanstvenih projekata“ te obavijest o prvim rezultatima navedenog anketiranja. Uz obavijest je navedeno da se istraživanje, pa tako i anketa, provodi u sklopu uspostavnog istraživačkog projekta koji financira Hrvatska zaklada za znanost (dalje u tekstu: Zaklada).

Ovim putem objavljujemo činjenice s kojima javnost treba biti upoznata kako bi imala potrebne informacije za donošenje objektivnog i kritičkog suda o anketiranju koje je proveo Laboratorij za istraživanje nasilja.

 

Opširnije na poveznici:

http://www.hrzz.hr/default.aspx?id=2641

 

 

 

Odgovori