Promocija knjige Ankice Čakardić “Sablasti tranzicije. Socijalna historija kapitalizma”

Promocija knjige Ankice Čakardić “Sablasti tranzicije. Socijalna historija kapitalizma” (Zagreb, Rijeka: Naklada Jesenski i Turk, Drugo more, 2019.) održat će se u petak 13. prosinca 2019. u 17 sati u KIC-u (kino dvorana Kulturno-informativnog centra, Preradovićeva 5, Zagreb).

 

O monografiji će govoriti prof. emerita Nadežda Čačinovič, prof. Danijela Dolenec, prof. Hajrudin Hromadžić i urednik Ognjen Strpić. Razgovor će moderirati Srđan Sandić.

 

 

“Knjiga Ankice Čakardić novo je i uzbudljivo razmatranje kapitalizma. Istražujući socijalnu historiju prijelaza iz feudalizma u kapitalizam, Ankica Čakardić stvara moćno oružje za analizu društvenih promjena – pa onda i za poticanje društvenih promjena.”

– prof. Nadežda Čačinovič

 

 

“Autorica ove knjige je, u tematski izazovnom i nadasve kontroverznom kontekstu, obavila impozantan istraživački i interpretativni posao. […] Osobita je vrijednost ovoga djela u tome što ono razlaže, objašnjava i temeljito tumači bitne koncepte i teoreme vezane za kapitalističku društveno ekonomsku formaciju, probleme koji ni danas, u doba neoliberalnog kapitalizma, nisu posve jasni ili su ideološki zamagljeni.”

– prof. Rade Kalanj

 

 

Što je kapitalizam? Kad je nastao? Koji su izvori kapitalizma? Je li nastao slučajno? Sablasti tranzicije. Socijalna historija kapitalizma odgovara na ova i slična pitanja i kritizira tezu da je kapitalizam “oduvijek prisutan”, da njegove pretpostavke leže u dalekoj povijesti i da je posljedica univerzalnih i vječnih karakteristika ljudske prirode.

Knjiga predstavlja spoj socijalne filozofije, društvene teorije i povijesti. U užem smislu taj se spoj proteže kroz tri usko povezane tematske sekcije koje problematiziraju pojavu i izvore ranog, tj. agrarnog kapitalizma.

Prva je sekcija skica marksističkih rasprava o problemu tranzicije iz feudalizma u kapitalizam. U drugoj se nudi analiza konkretnog odsječka engleske intelektualne historije ranog novog vijeka i njezine teorijske afirmacije kapitalizma – u prvom redu u radovima Thomasa Hobbesa i Johna Lockea. Konačno, u trećoj sekciji formulira se prijedlog marksističko-feminističke analize agrarnog kapitalizma.

 

 

Ankica Čakardić nositeljica je Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz znanstvene i publicističke članke, objavila je i knjigu Ustajte prezrene na svijetu. Tri eseja o Rosi Luxemburg (2019). Članica je uredništva izdanja The Complete Works of Rosa Luxemburg (Verso).

 

 

Izvor:

https://www.facebook.com/events/805851709835840/

https://www.facebook.com/events/1147828395410080/

 

 

 

Odgovori