Upozorenje stručnoj javnosti: nova knjiga Igora Vukića o Jasenovcu

Nakon notorne knjige “Radni logor Jasenovac”, Igor Vukić ovih je dana objavio i promovirao svoju novu knjigu “Jasenovac iz dana u dan. Kronologija”. Njezin cinični opis bit će dovoljna ilustracija izdavačevih i autorovih namjera: “Njezina je najbolja osobina što je i malo dosadna: premda je, primjerice, autor u nju uvrstio tek manji dio poimeničnih izlazaka iz logora, toga je toliko da mjestimice djeluje pomalo jednolično.” Iako mnogi misle da treba ignorirati knjigu ne dajući joj dodatni publicitet, no budući da će kao i dosad biti promovirana i prodavana diljem zemlje i inozemstva, stručna javnost ipak bi trebala reagirati. S obzirom na rasprave među povjesničarima o (ne)opravdanosti termina “povijesni revizionizam”, bit će zanimljivo vidjeti koje je mjesto Vukićeve knjige u trijadi revizija – revizionizam – negacionizam.

 

 

Igor Vukić

Jasenovac iz dana u dan

Kronologija

 

Nova knjiga Igora Vukića, Jasenovac iz dana u dan / Kronologija (Zagreb, 2019.), nastavlja tamo gdje je stala prethodna istog autora i istog nakladnika, Radni logor Jasenovac (Zagreb, 2018.). U njoj se iscrpno, bez ikakvih preskakanja, kronološkim redom, na osnovi dokumenata, svjedočenja i drugih provjerljivih izvora, prikazuje život u jasenovačkom logoru iz dana u dan.

 

Izdavač: Naklada Pavičić

Godina: 2019.

Broj stranica: 216

 

 

Opis

 

Ono što se jednim čitateljima Vukićeve prve knjige najviše svidjelo, a druge najviše razgnjevilo – skidanje luđačke košulje s važne povijesne teme – u ovoj knjizi dobiva novi prostor, novu količinu svježeg zraka i novu dozu svjetla (istine). Debele naslage laži o Jasenovcu u njoj se nastavljaju topiti kao ledene polarne kape.

Njezina je najbolja osobina što je i malo dosadna: premda je, primjerice, autor u nju uvrstio tek manji dio poimeničnih izlazaka iz logora, toga je toliko da mjestimice djeluje pomalo jednolično.

Kome je knjiga namijenjena? Kao i prethodna: svakom čitatelju koji ne zazire od istine (pa i kad je zericu dosadna).

 

 

Odjeci

 

Dvorana Vijenac Kaptol, 21. studeni 2019.

 

 

Izvor: http://www.naklada-pavicic.hr/shop/jasenovac-iz-dana-dan/

 

 

 

 

Odgovori