Predavanje „Projekt sjećanja za budućnost – digitalne rekonstrukcije kao čuvari sjećanja na žrtve holokausta“

„Postoji li u Europi kriza sjećanja na žrtve holokausta? Mogu li u 21. stoljeću, 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, digitalne rekonstrukcije pomoći u čuvanju sjećanja?“ samo su neka od pitanja o kojima će govoriti prof. dr. Paul Verschure s Instituta za znanost i tehnologiju iz Barcelone na predavanju „Projekt sjećanja za budućnost – digitalne rekonstrukcije kao čuvari sjećanja na žrtve holokausta“ koje će se, u suradnji sa Spomen područjem Jasenovac, održati u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu 11. prosinca u 11 sati.

 

Prof. dr. Paul Verschure psiholog je čiji znanstveni interesi se temelje na istraživanju jedinstvene teorije uma, mozga i tijela oslanjajući se na sintetičke metode s ciljem da se rezultati njegovih istraživanja primijene na razvoj novih kognitivnih tehnologija. Uz istraživački rad kojim se bavio na institutima i sveučilištima od San Diega, preko Amsterdama do Zuricha i Barcelone profesor Verschure osnivač je i predsjedavajući „Future Memory Foundation“ koja se bavi praktičnom primjenom onoga što jest u središtu profesorova znanstvena interesa, a to je kako kroz inovativne i interdisciplinarne metode rada razviti nove alate koji će pomoći u prezentaciji, obrazovanju i čuvanju sjećanja na žrtve holokausta i nacističkih zločina.

 

Prof. Verschure je s istraživačkom grupom SPECS-Lab te softverskom tvrtkom Eodyne Systems S.L. sudjelovao u izradi digitalnih rekonstrukcija logora Bergen-Belsen, logora Falstad te u posljednjem projektu, logora Jasenovac. U Spomen području Jasenovac digitalna rekonstrukcija, kao nova metodologija učenja o logoru putem tablet-računala, pruža vjernu rekonstrukciju prostora Jasenovca te ju istovremeno povezuje s opisima logora, izvornim fotografijama i svjedočanstvima, čime se želi omogućiti integrirani pristup i bolje razumijevanje logora, kako najmlađim generacijama, tako i svim posjetiteljima memorijala. Takav način digitalne prezentacije omogućuje posjetiteljima da, ovisno o vlastitim mogućnostima i prethodnim znanjima o pojedinoj temi, sami istražuju in situ.

 

Primjer vezan uz čuvanje sjećanja na žrtve holokausta, metodologije i tehnologije na kojima je temeljen ovaj projekt rađen za Jasenovac primjenjive su na svim područjima muzejske djelatnosti gdje postoji potreba za rekonstrukcijom sadržaja.

 

MDC

 

Izvor: http://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-3-12-2019/#predavanje

 

 

Odgovori