Žene u crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru

Žene u crnom će 18. novembra 2019. godine organizovati mirovnu akciju u crnini i ćutanju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, na Trgu Republike u Beogradu, od 17h do 18h. Dana 19. novembra aktivistkinje Žena u crnom će prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

 

Povodom 28 godina od pada Vukovara, podsećamo da je: 25. 8. 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“. 19. septembra 1991. veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u rušilački pohod na Vukovar.

 

Kao jedan od najsramnijih događaja u istoriji Beograda, prekriven je zavetom ćutanja i poricanja! Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Tokom opsade Vukovara počinjen je ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada; Vukovar je postao simbol varvarskog uništavanja gradova u ratu… Ubijeno je više od 1.000 civila, ranjeno je više od 25.000 ljudi, dok je više hiljada bolesnih i ranjenih zarobljenika i zarobljenica prošlo kroz logore u Srbiji.

 

Za zločine urbicida, za osnivanje logora, ubijanje i mučenje hrvatskih zarobljenika/ca u Srbiji još uvek niko nije odgovarao, što ukazuje na kontinuitet nekažnjivosti.

 

Umesto nedavnog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru nekadašnje Jugoslovenske narodne armije i komandantu Novosadskog korpusa, koji je predvodio napad na Vukovar, država Srbija i njene institucije dužne su da:

 

Utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru.

 

Utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji.

 

Pokrenu sudske postupke za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sr. Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

 

Uvaže zahtev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama.

 

Pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.

 

Ukoliko se ovo ne uradi, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci velikosrpske ideologije koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja da opravdava rat i ratne zločine.

 

Žene u crnom, Beograd, 17. novembra 2019.

 

Izvor:

https://www.facebook.com/womeninblackserbia/

https://beta.rs/politika/119408-zene-u-crnom-nikada-necemo-zaboraviti-zlocine-u-vukovaru

http://novimagazin.rs/vesti/zene-u-crnom-nikada-necemo-zaboraviti-zlocine-u-vukovaru

 

 

Odgovori