Ankica Čakardić, “Ustajte, prezrene na svijetu. Tri eseja o Rosi Luxemburg“ (Rosa-Luxemburg-Stiftung Southeast Europe, Beograd 2019.)

Monografija «Ustajte prezrene na svijetu» Ankice Čakardić izuzetno je vrijedan, slikovit i nadasve inspirativan triptih britkih i energičnih filozofsko-političkih eseja o Rosi Luxemburg koji nas višeslojno uvode u luksemburgijansku misao i djelo u savremenom i historijskom kontekstu.

 

Prvo krilo tog triptiha čitateljicu vodi kroz ključne putanje životopisa Rose Luxemburg dočaravajući kako njen povijesni značaj za marksističku i feminističku teoriju i politiku, tako I osebujni karakter, misaonost, osjećajnost i životnost ove revolucionarke posebnog intimno-javnog etičkog kova i poetskog tkanja. Centralna ploča «triptiha o Rosi» koji nam Čakardić donosi jeste i temeljna — sadrži analizu relevantnosti ekonomske misli Rose Luxemburg u Akumulaciji kapitala i njene dijalektike prostornosti za današnje feminističko-marksističke teorije društvene reprodukcije. Konačni segment triptiha daje pregled kako je tokom 20. stoljeća na prostorima Jugoslavije prevođen opus Rose Luxemburg, a kako je interpretiran I skrajnut i/li zanemaren u naučnoj misli i intelektualnom životu u doba socijalizma, što svakako današnjoj domaćoj marksističkoj i feminističkoj produkciji mora biti i opomena i lekcija.

 

[Iz recenzije Jasmine Husanović, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli.]

 

Preuzmite publikaciju:

https://www.rosalux.rs/bhs/ustajte-prezrene-na-svijetu

 

Intervjui:

https://voxfeminae.net/kultura/ankica-cakardic-rosa-luxemburg-je-bila-u-pravu-tvrdeci-da-muskarci-i-zene-iste-klase-imaju-vise-zajednickog-nego-zene-razlicitih-klasa/

https://www.portalnovosti.com/ankica-cakardic-rosa-luxemburg-je-ciljala-u-samu-srz-feminizma

 

 

Odgovori