Predavanje „Fotograf Branko Balić (1930. – 1976.), zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca“

U ponedjeljak, 18. studenog 2019. u 13 sati – Dvorana Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac / knjižnica za mlade, Karlovac, Ivana Banjavčića 8. Organizacija: Muzeja za umjetnost i obrt i Gradski muzej Karlovac.

 

***

 

Suradnja između autorica izložbe „Branko Balić – pozorni promatrač“ i voditelja Virtualnog muzeja Karlovačke industrije traju još od proljeća 2018. godine., kada je građa objavljena u Virtualnom muzeju korištena za identifikaciju motiva Balićevih fotografija. Stoga je i izložba koju su Irena Šimić i dr. sc. Sandra Križić Roban postavile u zagrebačkom Muzeju za obrt (29. listopada – 24. studenog 2019.) popraćena jednim predavanjem u Karlovcu.

 

Nakon što nas Irena Šimić upozna s Balićevim radom s naglaskom na Karlovac, karlovački fotograf Dinko Neskusil upoznat će nas s Balićevim suvremenicima, karlovačkim fotografima. Možda je time svim prisutnim upućeno pitanje: nije li vrijeme za historizaciju karlovačke fotografije 2. polovice 20. stoljeća? U svakom slučaju, g. Neskusil je kroz proces prikupljanja i digitalizacije već ojačao polazišta i za takav projekt.

 

Branko Balić je vrlo je često boravio i radio u Karlovcu, a neke njegov fotografije još su i danas dio opreme stalnog postava GMK. Više o tekućoj izložbi može se saznati na:

 

https://www.muo.hr/blog/2019/10/27/branko-balic-pozorni-promatrac-24-29-10/

 

Za detaljni uvid u njegov rad pogledajte digitalni projekt Instituta za povijest umjetnosti:

 

https://www.ipu.hr/article/hr/432/fotoarhiv-branko-balic

 

Izvor:

http://www.gmk.hr/Aktivnost/Posebna%20doga%C4%91anja/2384

 

 

Predavanje

Branko Balić zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca

 

Pozivamo vas na predavanje Fotograf Branko Balić (1930.–1976.): zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca održat će se u ponedjeljak 18. 11. u 13:00 u Dvorani Društva arhitekata, građevinara i geodeta / Knjižnica za mlade, Karlovac (Ivana Banjavčića 8). Predavanje je dio diskurzivnog programa uz izložbu „Branko Balić – pozorni promatrač“ koja se od 29. listopada do 24. studenoga održava u Muzeju za umjetnost i obrt.

Nakon uvoda o fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću (1930.–1976.) fokus predavanja biti će studija grada i okolice koju je autor snimio početkom 1960-ih godina, uoči izložbe Karlovac 1945.–1965. održane u Gradskom muzeju Karlovac. Serija naglašava autorov interes za scene iz urbane svakodnevice, prostorne mijene nastale uslijed procesa modernizacije i poslijeratne izgradnje grada, kao i radnike u raznim industrijskim pogonima. Neke od upečatljivih autorskih povećanja inspirirana su upravo fotografskim bilješkama nastalima tijekom ovog studijskog istraživanja. Predavanje je ujedno povod za razgovor o karlovačkim fotografima koji su stvarali 1960-ih godina, kao i o refleksijama grada koji tijekom poslijeratnog perioda prolazi značajne urbane transformacije.
Predavačica: Irena Šimić

Predstavljanje fotografa iz zbirke Dinka Neskusila fokusira se na primjere poslijeratne fotografije do sredine 1960-ih godina, s naglaskom na razlike u amaterskom spram profesionalnog fotografskog pristupa (foto radnje – foto klub, nekad i danas). Apostrofirat će se primjeri fotografa-amatera iz Foto kluba Karlovac (Žunić, Subotićanec, Neskusil), kao i fotografa Pucaka i Lipovšćaka te fotoradnji Medenica i Deur.
Predavač: Dinko Neskusil

 

Izvor:

https://www.ipu.hr/article/hr/805/branko-balic-zaboravljeni-svjedok-modernizacije-karlovca

 

 

Odgovori