Muzejski četvrtak: O tamnicama i stratištima esekerskog Osijeka

Posjetite Muzej Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, u Osijeku, u četvrtak 14. studenog 2019. od 19:30 i poslušajte predavanje na temu “Tamnice i stratišta esekerskog Osijeka”.

 

Uz dobro poznati narativ o graditeljskim pothvatima i secesiji, gospodarskom razvoju ili značajnim umjetnicima i političkim figurama, u povijest essekerskog Osijeka svakako bi trebale biti upisane i spoznaje povezane s prevladavajućim oblicima represivnog djelovanja i društvenim marginama. Upravo će donekle zaboravljene austrougarske tamnice, zatvori te stratišta biti u središtu ovog predavanja. Uz to, ponudit će se osvrt na različita zatvorenička iskustva iz osječkih ćelija tijekom 19. stoljeća, mjesta koja su ostala obilježena različitim mračnim i bizarnim pričama.

 

Predavač Luka Pejić je diplomirao povijest i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Trenutno privodi kraju poslijediplomski doktorski studij moderne i suvremene hrvatske povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je više znanstvenih radova i monografije Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije (2016.). Zaposlen je kao asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, a uže područje istraživanju mu je povijest marginalnih društvenih skupina, kriminaliteta i radničkog pokreta na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

 

Izvor: https://mso.hr/?p=9196&lang=hr

 

 

Odgovori