Izložba “Od fašizma do antifašizma: u 11 činova” u Zagrebu

U srijedu, 13. studenog 2019. u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu otvorit će se izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine “Između fašizma i antifašizma: u 11 činova”. Izložba će ostati otvorena do 23. studenog.

 

Ako se historija ponavlja, onda muzej i njegovi predmeti postoje zbog uvjerenja da je znanjem moguće prekinuti ili izbjeći ponavljanje tragedija iz prošlosti: upravo zbog toga muzejski predmeti pričaju, pamte, (po)kazuju, opominju, podučavaju i podsjećaju. Ova izložba, sačinjena od reprodukcija 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcija Historijskog muzeja BiH, govori o Drugom svjetskom ratu – o zločinima, okupaciji, gubitku slobode, zatiranju identiteta, dehumanizaciji, otporu, građanskoj hrabrosti, solidarnosti. Međutim, prizori artikulisani kroz panele, simbolički nazvane činovima, prisutni su i ponavljaju se u svakom historijskom narativu, u svakom ratu, u svakom sukobu, u svakom vremenu i prostoru. Prvi, vizualni sloj izložbe su reprodukcije likovnih ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Alije Kučukalića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price i fotografije Sarajeva. Prateće jezičke analogije, kao drugi sloj izložbe, nas ujedno pitaju o vlastitom odnosu prema citiranim historijskim događajima. I ne samo prema događajima, već prema ljudima, mjestima i svemu onome što je za nas Drugo. Između prizora koji predstavljaju fašizam u prvom dijelu izložbe i vizualnih metafora antifašizma, mnogo je mogućnosti, izbora i posljedica. Nužno je da kroz muzejske priče razvijamo svijest o onome što su naši činovi i činjenja.

 

Oni koji ne poznaju historiju osuđeni su da je ponove!

 

“Od fašizma do antifašizma u 11 činova” izložba je Historijskog muzeja BiH koji je jedna od partnerskih organizacija platforme “Neprimjereni spomenici” koju koordinira SF:ius. Izložba je financirana sredstvima zaklade Kultura Nova.

 

Izvor: https://www.facebook.com/events/2049299238507070/

 

 

Odgovori