Predstavljanje knjige Martina Pollacka ‘Mrtvac u bunkeru’

Predstavljanje knjige Martina Pollacka “Mrtvac u bunkeru: Izvješće o mojem ocu” (Durieux, 2019) održat će se u četvrtak 10. listopada u 18 sati u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu (Gundulićeva 3).

 

O knjizi govore prevoditelj Boris Perić i urednik Nenad Popović.

 

Knjiga “Mrtvac u bunkeru” autorov je protokol istraživanja okolnosti života i smrti njegova oca, čiji je leš 1947., u kaotičnim godinama nakon Drugog svjetskog rata, pronađen u jednom bunkeru u Alpama u Južnom Tirolu. Objektivnim istraživačkim novinarstvom — ispitivanjem svjedoka, traženjem dokumenata, putovanjima na razna mjesta očeva djelovanja — autor dolazi do slike koja nikako nije dobra. Otac je bio na mračnoj strani Drugog svjetskog rata i Holokausta: šef Gestapa u Linzu i visoki oficir SS–a. Pollackova je knjiga velika zato što živi od unutarnje napetosti između hladnog, doslovno forenzičkog istraživanja i činjenice da se »istražuje« vlastiti otac i to po cijenu katastrofalnih ishoda.

 

Martin Pollack, austrijski novinar, pisac i prevodilac rođen je u Bad Hallu 1944. godine. Studirao je slavistiku u Beču i Varšavi. Od 1987. do 1998. bio je urednik u hamburškom magazinu Der Spiegel, a danas je slobodni prevodilac i autor. Njegovu bibliografiju tvori šest autorskih knjiga, značajne tematske antologije i skupne knjige od kojih je neke potpisao skupa s Karl–Markusom Gaussom i Christophom Ransmayrom, te njegov prevodilački opus. Dobio je izniman broj književnih i publicističkih nagrada, među kojima se ističu Nagrada Karl Dedecius, Leipziška nagrada za knjigu i Austrijska državna nagrada za kulturnu publicistiku.

 

Izvori i dodatne informacije:

 

https://www.mvinfo.hr/clanak/predstavljanje-knjige-martina-pollacka-mrtvac-u-bunkeru

 

http://durieux.hr/wordpress/knjige/esejistika-publicistika/mrtvac-u-bunkeru/

 

 

Odgovori