Izložba “Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka” u Beču

Izložba “Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka” otvorena je od 4. do 20. listopada 2019. u Hrvatskom centru u Beču.

 

Izložba je postavljena na 15 panoa na kojima su fotografije i trojezični tekstovi na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku, a približava povijesnu priču u kojoj se isprepliću pojedine grane plemićke obitelji Pejačević u nekoliko etapa dolazaka slovačkih doseljenika u Hrvatsku, koje su veleposjednici naseljavali na svojim našičkim posjedima.

 

Izložba daje uvid u kulturno-povijesni i politički kontekst doseljavanja Slovaka u našički kraj te djelovanje i potporu koju im je pružila obitelj Pejačević. Izložba je, prema riječima ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice Sandre Kralj Vukšić, zahvala toj obitelji za sve što su učinili za Slovake u Hrvatskoj.

 

“Plemička obitelj Pejačević aktivno je sudjelovala u društvenom, kulturnom i političkom životu Hrvatske tijekom dva i pol stoljeća”, naglasila je otvarajući izložbu hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

 

Dodala je da je ta plemenitaška obitelj dala je dva hrvatska bana, Ladislava i Teodora, i najpoznatiju hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, koja je živjela u Beču. Dorine dvije skladbe za violinu i klavir, u izvedbi mlade violinistice Karle Križ uz klavirsku pratnju Venčeslava Križa, izvedene su na otvorenju izložbe.

 

“Fantastično je da se ova izuzetna izložba održava u Hrvatskom centru u Beču”, ocijenila je veleposlanica Cvjetković i naglasila kako su manjine hrvatska vrijednost i bogatstvo te da slovačka manjina, jedna je od 22 manjine u Hrvatskoj, njegujući svoju kulturu i običaje, oplemenjuje i obogaćuje Hrvatsku.

 

“Ovaj kulturni projekt tematizira useljavanje Slovaka u našički kraj. Prvi val doseljavanja bio je 1750-tih, a drugi u drugoj polovici 19. stoljeća. Pridonijeli su razvitku tog područja krčenjem šuma i obradom drva na posjedima obitelji Pejačević”, rekla je kustosica u Slovačkom centru za kulturu Našice Tatjana Seničanin.

 

Izložba, koja traje do 20. listopada 2020., ostvarena je u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice i Slovačkog centara za kulturu Našice, u suradnji s Hrvatskim centrom u Beču te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Savjeta za nacionalne manjine RH.

 

Izvori i dodatne informacije:

 

https://www.hina.hr/vijest/10181002

 

https://mojahrvatska.vecernji.hr/vijesti/o-obitelji-pejacevic-i-kulturno-povijesnim-vezama-hrvata-i-slovaka-1350395

 

 

Odgovori