Centar za primenjenu istoriju: Studentski protesti u Beogradu ’90-ih

Centar za primenjenu istoriju iz Beograda organizira u nedjelju, 6. listopada 2019. javno vođenje po ključnim lokacijama povezanima sa studentskim protestima u Beogradu tijekom 1990-ih godina.

 

 

Javni čas – Studentski protesti u Beogradu tokom ’90ih

 

Centar za primenjenu istoriju organizuje u nedelju, 6. oktobra 2019. godine, javno vođenje kroz uži centar Beograda, tokom kojeg ćemo obići neke od ključnih lokacija vezanih za studentske proteste tokom devedesetih godina u Beogradu. Okupljanje je u 12 časova kod Terazijske česme (pored hotela “Moskva”). Javno vođenje je besplatno i svi koji žele da prisustvuju treba da se prijave slanjem mejla na office@cpi.rs, do petka, 4. oktobra 2019. godine.

 

Ocene studentskih protesta tokom devedesetih (posebno onog najmasovnijeg 96/97) danas se često kreću između njihove heroizacije, umnogome obojene optimizmom sećanja samih učesnika/ca i gorčine po pitanju njihovih suštinskih efekata. Na ovom javnom vođenju podsetićemo se tri najznačajnija studentska protesta tokom devedesetih (onog 1991. godine, studentskog protesta 1992. i onog najmasovnijeg 96/97), konkretnih povoda za njih, oblika i formi u kojima su se odvijali, ali i kako je širi društveni kontekst uticao na na njihovu artikulaciju i kakav je bio odgovor studenata/kinja na društvene probleme s kojima su se susretali. Ovo je prilika i da otvorimo pitanje koji su dometi i ograničenja ovih studentskih protesta, ali i u kojoj meri je to relevantno za današnjicu.

 

Program javnih vođenja „Potisnuta sećanja“ o istoriji devedesetih godina podržala je Rekonstrukcija Ženski Fond.

 

Izvor:

http://www.cpi.rs/javni-cas-studentski-protesti-u-beogradu-tokom-90ih/

https://www.facebook.com/centarzaprimenjenuistoriju/

 

 

Odgovori