Predstavljanje projekta ‘Od5Do95: virtualni muzej ženske usmene povijesti’

U sklopu projekta ‘Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost’, u četvrtak, 3. listopada, u Centru za ženske studije u Zagrebu (Dolac 8), s početkom u 11 sati, udruga K-zona organizira predstavljanje multimedijalnog umjetničkog projekta ‘Od5Do95’, s fokusom na priče žena starije životne dobi. Projekt će predstaviti jedna od autorica projekta, Arijana Lekić-Fridrih.

 

‘Od5Do95’ je multimedijalni umjetnički projekt posvećen prenošenju ženskih priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina. Na ovom predstavljanju naglasak će biti na pričama žena starije životne dobi, važnim događajima koji su ih obilježili, majčinstvu, (ne)ostvarenim ambicijama, položaju žena nekad i sad…

 

Osim samih priča, projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput foto galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica, galerije fotografija koja se bazira na linkovima i citatima vezanim uz broj koji predstavlja dob protagonistice ili fotografije ili snimke ženskih ruku kao svojevrsnog ženskog arhetipa. Svi su sadržaji dostupni na web stranici i YouTube kanalu. Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine, a trenutno je dostupno 110 video epizoda.

 

Događanje je organizirano u suradnji s Vox Feminae Festivalom.

 

Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” koji provodi udruga K-zona omogućuje poboljšanje kvalitete života građana starije dobi na Trešnjevci kroz angažman kulturnih radnika i umjetnica te se inovativnim i participativnim radionicama bavi bilježenjem lokalne povijesti i sadašnjosti putem umjetničkog izričaja.

 

Izvor: https://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori