Izložbe „Posljednji svjedoci” i „Tkanine otpora: glasovi žena”

Pozivamo Vas na otvaranje dvije povezane izložbe pod naslovom „Tkanine otpora: glasovi žena” i „Posljednji svjedoci” koje će se održati u Galeriji Principij, Ulica pod Voltun 4, u  Rijeci, u subotu 14. rujna 2019. u 12.00.   Fotografsko-dokumentarna izložba pod naslovom „Posljednji svjedoci” posvećena je sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima. Izložba je zajednički projekt novinarke Saše Petejan, fotografkinje Mance Juvan i povjesničarke dr. Urške Strle. Najsmrtonosniji među više stotina logora koje je fašistička Italija osnovala na području današnje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Etiopije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Srbije bio je u Kamporu na otoku Rabu. Izložba je dio šireg programa pod nazivom „Čuvari žlice” koja povezuje umjetničke fotografije i sjećanja preživjelih.

U sklopu izložbe „Tkanine otpora: glasovi žena”  bit će izložena djela iz međunarodne zbirke „Tkanine sukoba” koja se  sastoji od više stotina tekstila, iz Južne Amerike i drugih dijelova svijeta, posebno onih zahvaćenih ratnim sukobima. Kustosica izložbe je Roberta Bacic. Većinu radova čine tkanine zvane arpillera, koje su uglavnom izrađivale žene, kako bi razotkrile kršenja ljudskih prava i represiju za vrijeme Pinochetove diktature (1973.-1990.). U Rijeci će biti izložena djela iz Argentine, Čilea, Njemačke i Engleske.

Izložbe će u razdoblju od 14. – 30. rujna pratiti program radionica i vođenih obilazaka.

Više informacija o zbirci „Tkanine sukoba” i izložbi u Rijeci dostupno je na: Bit.ly/tkanine-otpora

Dodatne informacije o izložbi „Posljedni svjedoci“ i programu „Čuvari žlice” dostupne su na: Bit.ly/posljednji-svjedoci.

Photo: © Manca Juvan

 

Izvor:

https://www.documenta.hr/hr/izlo%C5%BEba-posljednji-svjedoci-pozivnica.html

https://www.documenta.hr/hr/izlo%C5%BEba-tkanine-otpora-glasovi-%C5%BEena-poziv.html

 

 

 

Odgovori