Poziv na predstavljanje “prvog velikog romana o Europskoj Uniji” “Glavni grad” Roberta Menassea

“Kako bi bilo da u tumačenju nacionalne države, političkih sustava, kulture sjećanja… ne ukazujemo samo na nasljeđe “bivših država”, nego i na aktualni kontekst “supradržave s potencijalom”?”

 

 

Predstavljanje romana “Glavni grad” Roberta Menassea

 

Najava 1 (za ljubitelje književnosti):

 

Smatrate da je nemoguće napisati živahan roman o institucijama EU? Mislite da je EU regulatorni mastodont koji boluje od manjka demokracije? Vjerujete da je misija naših predstavnika u Bruxellesu braniti naše “nacionalne interese”? Rekli biste da samo luđak može predložiti proglašenje Auschwitza glavnim gradom EU? Robert Menasse, autor romana “Glavni grad”, gost Festivala svjetske književnosti, mogao bi Vas razuvjeriti. S autorom razgovara Svjetlan Lacko Vidulić. Hrvatski glazbeni zavod, 12. rujna (četvrtak), 19:30 sati.

 

Najava 2 (za ljubitelje sveučilišne nastave):

 

Razmišljamo li o uvođenju modula o europskim integracijama? Kako bi bilo povezati europski politički eksperiment, medij književnosti (kao eksperimentalno polje par excellance) i teorijske trendove (spatial turn, world literature…)? Kako bi bilo da u tumačenju nacionalne države, političkih sustava, kulture sjećanja… ne ukazujemo samo na nasljeđe “bivših država”, nego i na aktualni kontekst “supradržave s potencijalom”? Inspiracija: austrijski književnik Robert Menasse, vatreni eurofil i gorljivi eurokritičar, gost Festivala svjetske književnosti. S autorom razgovara Svjetlan Lacko Vidulić. Hrvatski glazbeni zavod, 12. rujna (četvrtak), 19:30 sati.

 

Izvor: https://web2020.ffzg.unizg.hr/blog/2019/09/10/poziv-na-predstavljanje-romana-glavni-grad-roberta-menassea/

 

 

Robert Menasse

Glavni grad

 

Fraktura

 

Jezik izvornika: njemački

Prijevod: Latica Bilopavlović Vuković

Broj stranica: 360

Datum izdanja: srpanj 2019.

Naslov izvornika: Die Hauptstadt

 

Ovo je priča o jednom kontinentu, jednom gradu i njegovim stanovnicima, koji traže svoj put kroz zbrku 21. stoljeća. Ovo je briljantna i silno zabavna satira, kriminalistička priča i komedija običaja… I nipošto na kraju: ovo je lov na jednu misterioznu svinju.

 

Sada je sigurno: prvi veliki roman o Europskoj Uniji napisao je Robert Menasse!

 

Pet junaka i pet priča što se u nagrađivanom bestseleru Glavni grad maestralno isprepleću na ulicama Bruxelessa vode nas u samo srce europske političke jave i europskog političkog sna. Čemu (podsjetimo se) Unija? Kako se događa svojim građanima? Što su njezine slabosti, a što njezina snaga, i kako se u njima ogledaju povijest, sadašnjost i budućnost svake od zajednica kojima pripadamo? Pristigli sa svih strana Staroga kontinenta, noseći svako svoje nasljeđe jezika, vjere, nacije, klase, svjetonazora i iskustva – Menasseovi junaci unose ih u grad u kojemu se kali neka nova Europa. Kakvi će (a i svi mi skupa s njima) izići iz toga kotla? Prodorni pogled jednog od najznačajnijih suvremenih pisaca njemačkog jezika ni na trenutak ne skreće, niti oprašta: Menasseov talent, znanje i razorni humor u Glavnom gradu podarili su nam satiru najviše kvalitete, izvanredan roman koji nam nije mogao stići u bolji trenutak.

 

Izvor: https://fraktura.hr/glavni-grad.html

 

 

Odgovori