Izložba „Tri života Sarajevske hagade“ u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe „Tri života Sarajevske hagade“ koje će se održati u četvrtak, 29. kolovoza 2019. godine s početkom u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložbe je otvorena za posjetitelje do 29. rujna 2019. godine.

Izložba Tri života Sarajevske hagade rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem 19. stoljeća. Sastoji se od 21 uokvirene stranice iz Hagade (visokokvalitetne replike u originalnoj veličini), koje su upotpunjene popratnim legendama s objašnjenjima.

Izložbom se ističe ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-povijesna važnost i uloga knjige u duhovnom životu Židova.

Izabrane stranice Sarajevske hagade pružaju uvid u okolnosti i razloge nastanka ovog enigmatičnog rukopisa. Poseban segment izložbe čine neka od izdanja Sarajevske hagade, uključujući posljednje štampano 2018. godine, čiji je izdavač, po prvi put samostalno, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Autori izložbe: dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.

 

Izvor:

 

http://amz.hr/

 

http://www.amz.hr/19099.aspx

 

 

 

Odgovori