Hariz Halilović, “Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja”

Izdavač Buybook objavio je 2017. godine knjigu socijalnog antropologa Hariza Halilovića “Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja” koju možemo pridružiti našem prošlogodišnjem prilogu Iz literature o Srebrenici.

 

 

Halilović Hariz

 

Kako opisati Srebrenicu

 

 

Kako opisati Srebrenicu – knjiga je koja ostavlja da njezino naslovno i glavno pitanje nema konačnoga odgovora, nego da odsjeva pred našim očima kao spomen i opomena. Ona je vrijedan putokaz kako se osobno suočiti s toposom koji neće određivati samo budućnost svih koji su na bilo koji način vezani za Srebrenicu – nevinih i vinih, žrtava i zločinaca, indiferentnih i profitera – nego je univerzalni antropološki fenomen, pitanje odgovornosti čovjeka kao čovjeka.

 

prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka provincija Bosna Srebrena)

 

***

 

Nit koja se provlači kroz sve Halilovićeve tekstove o Srebrenici je – poštovanje. Poštovanje prema temi, razumijevanje ljudske cijene i obima, uvid u dubinu gubitka koji je pretrpjela zajednica kojoj Halilović pripada. To je poštovanje nekoga ko je kada piše u stanju prizvati imena, likove, zanimanja, hobije – s lakoćom koja je donekle šokantna, kao da ih uzima za ruku i dovodi pred čitaoca – drugim riječima, pokazati ljudsku dimenziju i ljudsko lice anonimnih posmrtnih ostataka za kojima se još uvijek traga po pustopoljinama istočne Bosne. Jer, u to nema sumnje, oni su njegova jedina domovina.

 

dr. Emir Suljagić (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu)

 

 

Pročitajte nekoliko prvih stranica:

 

Kako opisati Srebrenicu.pdf

 

https://www.buybook.ba/upload/documents/Kako%20opisati%20Srebrenicu.pdf

 

 

Izdavač: Buybook

Biblioteka: Memorija

Godina izdanja: 2017

Broj stranica: 192

 

 

O autoru

 

Prof. dr. Hariz Halilović je socijalni antropolog u Centru za globalna istraživanja (Centre for Global Research) na RMIT University u Melbourneu, u Australiji. U fokusu Halilovićevog istraživačkog zanimanja su politički motivirano nasilje, prisilne migracije i translokalni kulturni identiteti. Halilović je autor knjige Places of Pain (Mjesta bola), objavljene u dva izdanja, 2013. i 2015. godine, u nakladi Berghahn Books: Oxford – New York.

 

Ova antropološka studija o posljedicama nasilja na lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori je osvojila drugo mjesto na prestižnom natječaju The Prose Awards, u kategoriji za najbolju knjigu iz arheologije i antropologije koja je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama u 2013. godini.

 

Halilović je također nagrađivan i kao pisac fikcije i esejistike.

 

http://rmit.academia.edu/HarizHalilovich

 

Izvor: https://www.buybook.ba/shop/product/1032/kako-opisati-srebrenicu

 

 

 

Odgovori