KOMEMORACIJA ZA LOGORAŠE S GOLOG OTOKA / utorak, 09. srpnja 2019., Goli otok

U sklopu obilježavanja 70. godišnjice dolaska prvih kažnjenika na Goli otok, pozivamo vas na komemoraciju koja će se održati u utorak 9. srpnja na Golom otoku, s početkom u 16 sati. Obilježavanje sedamdesete godišnjice dolaska prve grupe kažnjenika na Goli otok zajedno organiziraju Udruga Goli otok „Ante Zemljar“ i „Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću“.

 

Simboličnim činom želimo podsjetiti javnost na golootočke logoraše i sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiro-a obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem.

 

Okupljanjem iskazujemo poštovanje prema tisućama žrtava psihičke i fizičke torture na Golom otoku i drugim logorima za preodgoj stvarnih ili navodnih neistomišljenika u komunističkim diktaturama. Istovremeno podsjećamo javnost na univerzalnost žrtve političkog nasilja u različitim ideološkim poretcima.

 

Komemoraciju povodom 70. obljetnice dolaska prve grupe logoraša u negostoljubivu kamenu pustinju u kvarnerskom akvatoriju organiziramo u želji da patnje žrtava političkog nasilja na Golom otoku budu upozorenje o univerzalnoj važnosti zaštite slobode mišljenja i slobode djelovanja kako se takve strahote nikada nebi ponovile.

 

Upravo stoga želimo upozoriti javnost na važnost trajne konzervatorske zaštite ostataka nekadašnjeg golootočkog zatvora i sprječavanje daljnje devastacije lokaliteta. Posebno zabrinjava podatak da je 31. svibnja ove godine završio period preventivne zaštite lokaliteta, a da odluka Ministarstva kulture o trajnoj zaštiti lokaliteta još nije donesena.

 

Želimo sačuvati uspomenu na Goli otok i pretvoriti ga u otok sjećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma primjerenog ovom mjestu. Stoga Vas molimo da Vašom prisutnošću na komemoraciji 09. srpnja podržite proces kritičkog suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj kao fundamentalno važnog preduvjeta izgradnje demokratske i pluralističke političke kulture u svakom društvu.

 

Za sudionike organiziramo prijevoz brodom iz Sv. Jurja / Jurjeva kraj Senja do Golog otoka i nazad.

 

Brod iz Sv. Jurja / Jurjeva polazi 09. srpnja u 11 sati ispred restorana Riva. Povratak u Sv. Juraj / Jurjevo predviđen je oko 19:30.

 

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

 

Foto Giovanni Cocco

 

Izvor: https://www.facebook.com/DocumentaZagreb/

 

 

Odgovori