Didier Eribon, “Povratak u Reims” (s francuskog prevela: Milena Ostojić)

Knjiga Povratak u Reims nezaobilazni je predmet rasprave posljednjih nekoliko godina, pogotovo u njemačkom i anglosaksonskom govornom području. Eribon proširuje Bourdieuov pojam autoanalize, pretvarajući ga u novi žanr koji osobnu ispovijest o podrijetlu i odrastanju povezuje sa sociološkom studijom i političkim manifestom. U knjizi se prikaz i analiza ideološke preobrazbe radničke klase izmjenjuje s prikazom sukoba autora i društvenih normi u procesu postajanja subjektom te s političkom artikulacijom sukoba ili preklapanja različitih društvenih identiteta.

 

Didier Eribon (1953) je francuski sociolog i filozof. Profesor je na Fakultetu društvenih i humanističkih znanosti u Amiensu i na Dartmouth Collegeu u Sjedinjenim Državama. Također je dugogodišnji gostujući predavač na Berkeleyju i Princetonu. Didier Eribon je i autor brojnih djela iz područja sociologije, filozofije i povijesti ideja: Michel Foucault i njegovi suvremenici (1994), Razmišljanja o gej pitanju (1999), Hereze: razmišljanja o teoriji seksualnosti (2003), Umaknuti psihoanalizi (2005), Povratak u Reims (2009) itd.

 

Izvor: http://www.sandorf.hr/blogitem.php?item_id=266&tag=Povratak%20u%20Reims&type=4

 

Intervjui:

 

https://www.jutarnji.hr/globus/Globus-zivot/za-mog-oca-homoseksualnost-je-bila-sablast-od-koje-je-trebalo-pobjeci-ako-jedem-iz-malih-tanjura-peder-sam-ako-ne-igram-nogomet-peder-sam/8942759/

 

https://www.portalnovosti.com/didier-eribon-macronova-vlast-je-utjelovljenje-neoliberalnog-ludila

 

 

Odgovori