Tribina Trećeg programa – „Palež Notre-Damea – znak vremena?“

Treći program Hrvatskoga radija poziva u četvrtak, 27. lipnja 2019. u 20 sati u Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5) na tribinu – u izravnom radijskom prijenosu – o temi “Palež Notre Damea – znak vremena?”.

 

U Velikom tjednu planula je svjetski poznata pariška katedrala Notre-Dame. Plamena buktinja pred očima svijeta gutala je remek-djelo gotičke arhitekture dok su se vjernici u molitvi okupljali na pariškim ulicama. Društvene su mreže također planule tražeći krivca, a očaj i nevjerica te su noći povezali ljude različitih vjeroispovijesti i svjetonazora diljem svijeta. U umjetničkom i vjerskom smislu najdragocjeniji dijelovi katedrale ipak su sačuvani, dok će se one uništene obnoviti uz pomoć donatora koji su pojedinačno i kroz razne zaklade već sad osigurali potreban novac. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je obnovu katedrale u petogodišnjem razdoblju, ističući da kratki rok neće utjecati na kvalitetu procesa obnove. Ovaj tragičan slučaj na površinu je ponovno izbacio odnos Crkve u Francuskoj s državom, ali i dao dodatnu težinu riječima pariškog nadbiskupa koji godinama upozorava na nemar države u upravljanju katedralom. Notre-Dame je, kao i ostale francuske katedrale izgrađene prije 1905., u vlasništvu države. Crkva ju koristi i država od nje očekuje da ju i održava, dok s druge strane Crkva traži od države da kao vlasnik vodi računa o vlastitoj imovini. Nerazjašnjeni odnosi u upravljanju imovinom proizlaze iz zakona o odvojenosti Crkve i države s početka 20. stoljeća, a pariška katedrala nije jedini slučaj evidentnog propadanja zbog nemara stvarnog vlasnika – države. Sve ovo događa se u vremenu značajnog rasta stope nasilja nad vjernicima i uništavanja sakralnih građevina u Francuskoj. U ožujku ove godine gorjela je i druga po veličini pariška crkva Saint-Sulpice, a vandali svakodnevno oskvrnu nekoliko crkava ispisujući protukršćanske poruke, razbijajući kipove, lomeći križeve i uništavajući oltare i tabernakule. U 2017. u Francuskoj je zabilježeno čak 878 protukršćanskih napada, dok je u 2018. taj broj povećan za 13 posto. Mnogi vjeruju kako je Europa na raskrižju, a događanja u Francuskoj oduvijek su usmjeravala trendove u Europi. Potvrđuju li nedavno održani izbori za Europski parlament tezu o dolazećim nepredvidivim okolnostima. Gdje je Hrvatska u tome, i koji je francuski pogled na današnje društvene okolnosti? Je li požar u katedrali Notre-Dame, na simboličan način, znak vremena u kojemu živimo?

 

Na ta i druga zanimljiva pitanja odgovore će ponuditi, djelomice iz francuske perspektive, gosti tribine: Ivo Goldstein, Miro Kovač, Jure Vujić i Anita Ruso.

 

Izvori:

 

https://radio.hrt.hr/ep/tribina-treceg-programa-palez-notre-damea-znak-vremena/304664/

 

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

 

 

 

Odgovori