13. Porečki povijesni festival – Giostra u Poreču

Porečki povijesni festival – Giostra službeno se otvara u petak, 21. lipnja 2019., s početkom u 20 sati mimohodom sudionika koji kreće s rive ulicama grada te nastavlja u 20.30 sati u Uvali Peškera prigodnim programom koji će se završiti spektakularnim vatrometom. Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održat će se plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organiziran dječji kutak na Trgu slobode. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Posebno zanimljiv program za djecu organizirat će se u nedjelju u poslijepodnevnim satima kada su, u organizaciji Udruge Birikina, na rasporedu programi za djecu, radionice, tematsko oslikavanje lica, foto corner i predstava „Graškolino“ inspirirana Andersenovom „Princezom na zrnu graška“. U nedjelju u 20.30 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine desetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu „Spiriti e briganti“, čiji je redatelj Gaetano Benčić.

 

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 20.30 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a bodriti će po tri konjanika. Najsretniji u publici bit će nagrađen vikend paketom koji je osiguran od strane sponzora.

 

Tema ovogodišnje Giostre jest povijesno graditeljstvo. Kroz pokazne radionice i demonstracije prikazat će se obrti i zanati vezani uz graditeljstvo u povijesti, osobito u doba baroka. Razdoblje je to kada se gradu Poreču ostvaruju velike građevinske investicije, među ostalim i izgradnja najveće barokne palače u Istri – palače Sinčić. Arhivski izvori progovaraju o zastupljenosti zidara, kamenoklesara, stolara i drugih zanimanja povezanih s građevinskom aktivnošću, pa će njihova zanimanja i načini rada oživjeti na samom festivalu. Uljančić je također istaknula angažman članova Društva prijatelja Giostre koji se kroz rad u različitim sekcijama pripremaju za nastup na festivalu.

 

Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre, Zavičajnog muzeja Poreštine i Studija 053. Ulaz na sve programe je slobodan.

 

Izvor: https://ipd-ssi.hr/?p=14976

 

 

Odgovori