Centar za primenjenu istoriju – javna vođenja

Centar za primenjenu istoriju iz Beograda organizira u subotu, 15. lipnja javno vođenje o deportaciji Roma u logor Topovske šupe, a u nedjelju, 16. lipnja 2019. o zločinima nad civilima na Kosovu 1999. godine i masovnim grobnicama u Batajnici.

 

 

Javni čas – deportacija Roma u logor Topovske šupe

 

Centar za primenjenu istoriju (CPI) poziva sve zainteresovane da se u subotu 15. juna 2019. godine pridruže javnom času o deportaciji Roma u logor Topovske šupe.

 

Okupljanje je u 12.00 časova u Čuburskom parku (ćošak Čuburske ulice i Cara Nikolaja), odakle će se peške ići do mesta gde se nalazio logor.

 

Javni čas vodi istoričar Milovan Pisarri, direktor CPI.

 

Učešće je besplatno. Prijava je obavezna, mole se zainteresovani da pošalju mejl prijave na office@cpi.rs. Broj učesnika/ca je ograničen iz tehničkih razloga.

 

U blizini centra Beograda između avgusta i novembra 1941. godine nalazio se logor za Jevreje i Rome poznat kao logor Topovske šupe. Svi, osim retkih slučajeva, ubijeni su u masovnim streljanjima u jesen 1941. godine uglavnom na stratištu u Jabuci kod Pančeva. Po raspoloživim procenama, kroz njega je prošlo oko 5.000 Jevreja i 1.500 Roma. O Topovskim šupama se i dan danas, nažalost, jako malo zna.

 

Danas, lokacija logora Topovske šupe je zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti, i samoj lokaciji preti uništenje zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

 

Javno vođenje se organizuje u okviru projekta “Mapiranje Holokausta – logor Topovske šupe” koji Centar za primenjenu istoriju sprovodi uz podršku Saveza jevrejskih opština Srbije.

 

Više informacija: http://topovskesupe.rs/

 

Izvor:

http://www.cpi.rs/javni-cas-deportacija-roma-u-logor-topovske-supe/

https://www.facebook.com/events/432375087585812/

 

 

Javno vođenje – masovne grobnice u Batajnici

 

U nedelju 16. juna, Centar za primenjenu istoriju (CPI) organizuje javni čas o zločinima nad civilima na Kosovu 1999. godine i javno vođenje do naselja 13. maj u Batajnici, gde su se, u okviru baze SAJ MUP RS, nalazile masovne grobnice ubijenih albanskih civila sa Kosova.

 

Naselje 13. maj nalazi se na manje od 20km od centra Beograda, i do tamo stižemo gradskim autobusom od Zelenog venca. Obzirom da je pristup bazi SAJ MUP RS strogo zabranjen, planirano je zadržavanje u samom naselju i u neposrednoj blizini baze.

 

Više informacija o mestu okupljanja i planu puta možete dobiti ukoliko se prijavite putem mejla. Javno vođenje je besplatno i svi koji žele da prisustvuju, potrebno je da se prijave slanjem mejla na office@cpi.rs do četvrtka 13. juna.

 

Ovaj javni čas vodi Mirko Medenica, saradnik CPI.

 

Ovaj javni čas deo je stalnog programa javnih vođenja “Potisnuta sećanja” Centra za primenjenu istoriju o istoriji devedesetih godina, koji je u 2019. podržala Rekonstrukcija Ženski Fond.

 

Zločini nad civilnim stanovništvom Kosova tokom 1998. i 1999. godine su bili mnogobrojni, razmere i sistematičnost ovih zločina jasno su ukazivali da iza njih stoje najviši državni organi i da se oni odvijaju po unapred pripremljenom planu. I pored brojnih dokaza koji su prezentovani, presuda Međunarodnog krivičnog suda, kao i domaćih sudova, činjenice o ovim događajima su skoro nepoznate široj javnosti. Kao očigledan primer ističe se masovna grobnica u beogradskom naselju Batajnica, u kojoj su se nalazila tela 744 albanska civila, ubijenih 1999. godine na Kosovu. Iako im se nalazila u komšiluku, 10 kilometara od centra grada, samo par stotina metara od prvih stambenih zgrada, za Beograđane je ova lokacija, kao i dešavanja vezana za nju, ostala tajna.

 

Izvor: https://www.facebook.com/events/426412051533144/

 

 

Odgovori