Predstavljanje knjige Milovana Buchbergera „Bašćanska ploča – izazov za budućnost“

Predstavljanje knjige Milovana Buchbergera „Bašćanska ploča – izazov za budućnost“ bit će u srijedu, 15. svibnja 2019. u 19 sati u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Knjigu će predstaviti Tomislav Galović i autor.

 

 

Odjel za povijest Matice hrvatske

 

Predstavljanje knjige Milovana Buchbergera BAŠĆANSKA PLOČA – izazov za budućnost

 

Srijeda, 15. svibnja 2019. u 19:00 sati, Mala dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

 

Knjigu će predstaviti dr. sc. Tomislav Galović i autor

 

U knjizi su prikazana vlastita istraživanja vezana uz datum Kukuljevićeva otkrića Bašćanske ploče i osobe koja mu je dala informaciju o njezinu postojanju u crkvi sv. Lucije, a koja vjerojatno nije bašćanski klerik Petar Dorčić, kako se dosad smatralo. Analizirana su čitanja 5. i 6. retka teksta na ploči te se zaključilo da su na tom mjestu zbog nečitkosti slova sva današnja čitanja neprihvatljiva. Dano je novo tumačenje pojave latinskih slova od 8 retka na ploči te prikazan datum i razlog poprečnog puknuća Bašćanske ploče. Protumačeni su razlozi koji upućuju da se benediktinci sv. Lucije u 14. i 15. stoljeću nisu koristili glagoljicom. Kako Bašćanska ploča skriva brojna dubiozna i neprikladna tumačenja, knjiga je putokaz i poticaj mladim istraživačima za dalja istraživanja.

 

Milovan Buchberger, rođen u Zagrebu 1954, diplomirani inženjer strojarstva, uz stručnu karijeru bavi se povijesnim istraživanjima kulturne baštine Hrvatske. U vlastitoj nakladi autor je knjiga: Mate Botteri – hvarski prirodoslovac (2007), Jabuka, Sveti Andrija i Brusnik – zapisi, ljudi i sjećanja (2008), Zabadanje u kaos Janka Polića Kamova (2013), Problematika perimetra antičkog Farosa u Starom Gradu na Hvaru (2014), i Zlatko Baloković – život s violinama (2018) te Ugledne osobe vezane uz Stari Grad na Hvaru” (2014) i Petar Nisiteo – posljednji polihistor Dalmacije (2017) u izdanju Muzeja Staroga Grada. Surađivao u monografiji Veličanstveni Vranyczanyjevi (2016) u izdanju Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, objavljivao članke s historiografskom tematikom u časopisima Gordogan, Vijenac i Književna Rijeka.

 

Izvor: http://www.matica.hr/zbivanja/predstavljanje-knjige-milovana-buchbergera-bascanska-ploca-izazov-za-buducnost-2725/

 

 

Odgovori