Odgovor Borisa Postnikova na reagiranje Petra Macuta povodom objave knjige “Ustaška mladež”

Boris Postnikov odgovorio je na reagiranje povjesničara Petra Macuta na njegov tekst povodom objave Macutove knjige “Ustaška mladež” napominjući da je pisao o načinu na koji je Zvonimir Despot najavio knjigu “Ustaška mladež”.

 

 

Boris Postnikov

 

Neprijateljska propaganda: Pioniri veliki

 

Novosti

 

  1. prosinca 2018.

 

(…)

 

PR

 

Uglednog povjesničara Petra Macuta ozbiljno je naljutilo što smo u ovoj rubrici pisali o reklami za njegovu novu knjigu ‘Ustaška mladež’, objavljenoj na službenom blogu novinara Večernjeg lista Zvonimira Despota: iznijeli smo tada ‘krajnje neprofesionalne, uvredljive i površne insinuacije’, objašnjava Macut na portalu Historiografija.hr, knjigu nepravedno uvrstili ‘u red revizionističke literature’ i – što je možda najgore – tekst objavili puna tri dana prije nego što se ‘Mladež’ našla u prodaji, što znači da smo je komentirali, a da je nismo pročitali. Autor zato prilaže isječak iz uvoda svoje studije u kojem, među ostalim, jasno navodi da ‘ustaški pokret pripada fašizmu’ i da je ‘fašizam totalitaran’. Ni traga, dakle, povijesnom revizionizmu, pa nas ne čudi njegov bijes: ‘Da nam je pravosuđe kakvo nije’, poručuje, ‘možda bih nekakvu zadovoljštinu potražio i na sudu.’

 

Ukratko, povjesničar Macut daleko bolje poznaje hrvatski povijesni perfekt nego hrvatski pravosudni prezent: obavještavamo ga da nam je pravosuđe ustvari takvo da novinare i njihove izdavače po sudovima danas naganja tko god stigne, samo što to – iz minimuma dostojanstva – uglavnom ne čine ljudi koji se profesionalno bave riječima, poput Macuta ili, primjerice, novinara Despota. A o Despotu se – hajde da razmrsimo i taj nesporazum – čitavo vrijeme radi. Nismo, uostalom, pisali o ‘Ustaškoj mladeži’, nego o načinu na koji ju je ovaj reklamirao. Novinar Večernjaka, naime, ujedno je i izdavač Macutove knjige. Samo što je tu sitnu činjenicu prešutio u svom promotivnom tekstu. A tekst je naslovio ‘’Ustaška mladež’: Sve prednosti i mane totalitarnoga ustroja NDH’. Ljude je, logično, zainteresiralo u čemu bi se točno mogle sastojati ‘prednosti totalitarnoga poretka’, pa su naslov mahnito klikali. I kako to već ide – klik-bejt, klik-hejt, klik ovamo, klik tamo – jedna mala PR-podvala brzo je završila kao najčitaniji Večernjakov blog prilog mjeseca. A nama se, eto, učinilo vrijednim spomena to što se na jednom od najpopularnijih hrvatskih portala iznose – kako je ono išlo – ‘krajnje neprofesionalne, uvredljive i površne insinuacije’ o prednostima NDH. Sve probleme koje ima s time što je svrstan ‘u red revizionističke literature’ Macut bi zato trebao razriješiti sa svojim izdavačem, čim se ovaj sam sa sobom dogovori čime se točno na Večernjakovoj stranici bavi: novinarstvom, nakladništvom, neprikrivenim prikrivenim oglašavanjem ili šibicarskim skupljanjem klikova na račun relativizacije totalitarnog poretka. Može i jednostavnije: izdavanjem knjiga ili izdajom njihovih poruka?

 

(…)

 

Izvor: https://www.portalnovosti.com/neprijateljska-propaganda-pioniri-veliki

 

 

Reagiranje povjesničara Petra Macuta na tekst Borisa Postnikova povodom objave knjige “Ustaška mladež”

http://historiografija.hr/?p=12370

 

 

 

Odgovori