6. Dani industrijske baštine grada Siska

Manifestacija pod nazivom Dani industrijske baštine grada Siska održavat će se od 14. do 29. rujna 2018. Cilj organizatora manifestacije, Gradskog muzeja Sisak s partnerima, prezentacija je iznimnog povijesnog i kulturnog resursa koji je obilježio povijest grada Siska od druge polovice 19. stoljeća do današnjeg vremena. Program Dana industrijske baštine i ove godine uključit će lokalnu zajednicu kao i posjetitelje grada kroz radionice, obilaske industrijskih pogona, izložbe i predavanja. Tijekom manifestacije građane će se upoznati s mogućnostima kvalitetnog korištenja industrijske baštine kao razvojnog potencijala grada Siska.

Manifestacija  će započeti 14. rujna 2018. otvorenjem izložbe pod nazivom „Željezara Sisak – nedovršeni gigant“ posvećene 80. godišnjici tvornice. U njoj će biti prezentiran razvoj tvornice kroz dizajn i vizualnu komunikaciju reklamnih kataloga i publikacija od 1950-ih do 1990. godine što je do danas neobrađena građa.

Dana 15. rujna 2018. godine bit će organiziran već tradicionalni, četvrti po redu, Sisački festival piva koji se održava u sjećanje na prvu sisačku pivovaru osnovanu 1855. godine. Danas zgrada te pivovare predstavlja jedan od najstarijih objekata industrijske baštine grada Siska čime na značaju daje očuvanju pivarske tradicije grada. U sklopu festival bit će organiziran obilazak po starim sisačkim pivovarama.

Dana 20. rujna 2018. godine u suradnji s Fotogalerijom „Siscija Obscura“ održat će se izložba pod nazivom „Foto maraton – industrijska baština Siska“. Tradicionalna suradnja s navedenom galerijom dovela je povećanja svijesti o očuvanju industrijske baštine, a brojni sudionici foto maratona iz cijele Hrvatske pokazali su kako za takav tip baštine postoji interes i na hrvatskoj razini.

Dana 22. rujna 2018., u organizaciji Turističke zajednice grada Siska i Gradskog muzeja Sisak, održat će se 3. biciklijada po industrijskoj baštini grada Siska. Prve dvije biciklijade pokazale su veliki interes potencijalnih sudionika iz raznih dijelova Hrvatske koji su na stazi od 30 km obilazili razne lokacije uz stručno vodstvo. Na taj su način upoznali razne dijelove grade koji inače nisu dio uobičajene turističke ponude. Ovo turističko – promotivno događanje važno je za razumijevanje kapaciteta svih segmenata baštine grada kroz cikloturizam te za umrežavanje s drugim potencijalnim biciklističkim stazama u gradskoj okolici. Na taj se način želi povećati turistički potencijal grada i povećati njegova privlačnost za domaće i strane posjetitelje.

Dana 24. rujna 2018. održat će se prezentacija zbornika radova nastalog u sklopu međunarodnog znanstvenog skupa SPark koji je održan 2015. godine u Sisku, a posvećen obnovi skulptura na otvorenom. Povod tome skupu bio je projekt Umjetničke akademije iz Splita na obnovi Parka skulptura nastalih u okviru Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak od 1971. do 1990. godine. Te skulpture u kontekstu industrijske baštine spadaju u vrijedan kulturni potencijal grada Siska.

Dana 29. rujna 2018. godine održat će se obilazak pogona Željezare Sisak koji su prenamijenjeni u nove proizvodne kapacitete i na taj način zadržali proizvodnu funkciju.

Manifestacija i ove godine ima bogat program s ciljem ukazivanja na potencijale industrijske baštine i poticanja na njezino očuvanje, prezentaciju i iskorištavanje.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

http://www.muzej-sisak.hr/article/795/6-dani-industrijske-bastine-grada-siska

 

 

 

Odgovori