Sofija Andruhovič, roman “Felix Austria”

Nakladnik Edicije Božičević objavio je 2018. godine hrvatsko izdanje romana “Felix Austria” suvremene ukrajinske književnice Sofije Andruhovič koji tematizira, između ostalog, ukrajinsku i austrougarsku povijest na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

 

 

Edicije Božičević

 

Felix Austria

 

Autor: Sofija Andruhovič

 

 

Izdavač: Edicije Božičević

Godina izdanja: 2018.

Prevoditelji: Domagoj Kliček i Dariya Pavlešen

Urednica: Marija Andrijašević

Dizajn naslovnice: Iva Mandić

Broj stranica: 320

 

 

Fikcionalni Stanislaviv Sofije Andruhovič mali je grad na prijelazu iz 19. u 20. st. i jedan od glavnih likova-svjedoka gotovo nemogućega prijateljstva između kćeri siromašnih Rusina Stefanije Čornjenko, i Adele Anger, kćeri dobrostojećega doktora. Nakon doktorove smrti, Stefanija postaje Adelina služavka, a to će, s Adelinom udajom i nenadanim ulaskom dječaka Feliksa u njihove živote, postati priča o jednom nevjerojatnom i na trenutke začudnom i teškom prijateljstvu. Iza naoko jednostavnog romana o situaciji u Stanislavivu krajem devetnaestog stoljeća krije se nevjerojatno suptilna i vješto izvedena alegorija o patologijama društ(a)va, multikulturalizmu prije multikulturalizma i povijesno-političkim odnosima unutar Ukrajine i Austro-Ugarske Monarhije.

 

S druge strane, onaj stvarni Stanislaviv (od 1962. Ivano-Frankivsk), u kombinaciji sa svojom mitologijom i plodnom spisateljskom scenom koja se u svojim radovima bavila i povijesti grada, početkom 1990. započinje svoj literarni procvat i postaje mala književna metropola zapadne Ukrajine. Danas je taj književni fenomen poznat po nazivu „fenomen Stanislaviv“.

 

Sofija Andruhovič (1982., Ivano-Frankivsk; nekada Stanislaviv) jedna je od najvažnijih i najproduktivnijih suvremenih ukrajinskih spisateljica. Piše romane, publicistiku, eseje te se okušala i u pisanju priča za djecu i uređivanju književnoga časopisa Četver (2003. do 2005.). Najveći je uspjeh doživjela objavljivanjem romana Felix Austria 2014., koji je odmah po objavljivanju postao ukrajinski bestseler te je ovjenčan nekolicinom nagrada: Nagrada za knjigu godine BBC Ukrajina 2014., Književna nagrada Joseph Conrad Korzeniowski 2015., Nagrada Lesia i Petro Kovalev 2015.

 

Izvor: https://www.edicije-bozicevic.com/katalog/felix-austria/

 

 

Odgovori